Ilustracija / - FOTO: UKRAJINSKA VOJSKA
05/10/2024 u 18:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajinski piloti dramatično promijenili način na koji lete

Ukrajinski piloti F-16 morali su dramatično da promjene način na koji lete u veoma kratkom vremenskom periodu, kako bi se borili protiv Rusije, a to je ogroman izazov za pilote kada su pod pritiskom, rekao je stručnjak za vazdušni rat za Biznis Insajder (BI).

Majkl Bonert, inženjer u korporaciji RAND, rekao je za BI da zato što su ukrajinski piloti ove velike promjene morali da uvedu tako brzo, to im je otežalo da prevaziđu stare navike i mišićnu memoriju. Ukrajinski piloti su prošli otprilike devet mjeseci obuke u SAD i nekim evropskim zemljama, dok je većini zapadnih pilota dato tri godine da nauče da voze mlaznjake, izvjestio je Asošiejted pres.

I šire gledano, ukrajinsko vazduhoplovstvo mora brzo da prođe kroz veću tranziciju, za koju je njenim drugima trebalo znatno više vremena.

Sve u svemu, ukrajinska vojska je morala da se prilagodi novom oružju i stilovima borbe vrlo brzo, a rezultati su bili pomiješani. To je daleko od lakog zadatka, a u borbi je najlakše da se vratite na ono što najbolje znate, piše Biznis insajder.

Prije nego što su F-16 prvi put stigli u Ukrajinu u avgustu, lovačka flota zemlje se sastojala samo od mnogo starijih aviona iz sovjetskog doba. Ti stariji mlaznjaci imaju hidraulične sisteme, dok F-16 lete „po žici“, što znači da kompjuteri obrađuju unos od strane pilota.

- To znači da F-16 nisu samo lakši za manevrisanje, već i za brže i bolje reagovanje. A prelazak pilota sa starijih na novije je problem, jer možete naučiti nekoga da upravlja avionom za šest meseci do godinu dana. Ali da biste ga naučili toj mišićnoj memoriji, da znaju šta da rade kada nešto krene naopako potrebno je četiri ili pet, šest, potrebno je još mnogo godina - rekao je Bonert.

Rekao je da je pilotima bilo teško da se ponovo obuče na tako radikalno različitim tipovima mlaznjaka, jer „ako nešto krene naopako, vaša mišićna memorija se vraća na ono što zna“.

To bi se moglo prevazići sa sve više vremena na simulatorima, dodao je — ali ukrajinska vojska nema mnogo vremena.

Izazovan zadatak za ukrajinske pilote

Ukrajinski piloti su pohvalili borbenu moć svojih novih F-16 u poređenju sa starijim mlaznjacima. Ukrajinski pilot sa pozivnim znakom „Munfiš“ ranije ove godine uporedio je promjenu sa prelaskom sa najosnovnijeg Nokia telefona na ajfon.

U intervjuu za Politiko, Tom Rihter, bivši pilot američkih marinaca koji je upravljao avionima F-16 za Nacionalnu gardu, nazvao je mlaznjak „osjetljivom zveri“ u poređenju sa ukrajinskim avionima iz sovjetske ere.

Realnost da su ukrajinski piloti novi u F-16 priznao je general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i savezničke vazdušne komande NATO-a, u septembru kada je rekao da Ukrajina ne koristi avione za najrizičnije vrste misija jer „piloti su novi u tome“.

Dva američka stručnjaka za vazdušno ratovanje izjavila su u julu da je prelazak na F-16 i integracija ovog oružja u borbene operacije ukrajinske vojske zahtijevali od Ukrajine da revidira decenije sovjetske doktrine i obuke.

„Stare navike teško umiru. Moraju biti voljni da prihvate nove koncepte i obuku“, napisali su David Deptula i Kristofer Bouvi sa Instituta Mičel u izvještaju prošlog ljeta, prenosi N1.

Međutim, piše Biznis insajder, ukrajinski piloti su dorasli velikom izazovu. Interna procjena američkog vazduhoplovstva iz prošle godine kaže da su dva ukrajinska pilota dokazala da mogu da završe obuku za F-16 za samo četiri mjeseca — više od četiri puta brže od onoga što je Pentagon predvidio.

Ali kako su bivši američki vojni piloti upozorili u intervjuima za BI u aprilu, nebo iznad Ukrajine biće najopasnije bojno polje sa kojim su se F-16 ikada suočili.

Iako uzroci ostaju nepoznati, Bonert je rekao da je neiskustvo na novom borbenom avionu moglo biti faktor kada se F-16 srušio u avgustu dok se branio od ruskog napada.

U tom fatalnom incidentu izgubljeni su i mlaznjak i pilot ukrajinskog vazduhoplovstva Aleksij Mes.

Gubitak je takođe mogao biti rezultat mehaničkog kvara na zastarjelom avionu, ili ga je mogla izazvati prijateljska vatra.

Ukrajina nije navela razlog za gubitak, ali je istraga razmatrala ove mogućnosti.

Ukrajinski F-16 su ograničeni

Mlaznjaci koje Ukrajina dobija, iako po sposobnosti nadmašuju njene avione iz sovjetske ere, jesu stariji F-16 bez nekih novijih nadogradnji.

Bonert je lovce opisao kao „starije letjelice sa malo života“, iako je rekao da to „ne znači da su loše“.

Ipak, oni ne odgovaraju boljim ruskim avionima ili njenoj ogromnoj protivvazdušnoj odbrani.

Veći problem je što Ukrajini nije dato dovoljno mlaznjaka da ih koristi kao Zapad i napravi suštinsku razliku.

Danska, Norveška, Belgija i Holandija obećale su Ukrajini više od 85 F-16. Samo nekoliko je isporučeno u avgustu. Očekuje se da će oko 20 lovaca biti isporučeno Ukrajini do kraja ove godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u julu rekao da njegova zemlja ne dobija dovoljno novih aviona, rekao je prošlog mjeseca da postoje planovi za povećanje broja ukrajinskih aviona i obučenih pilota.

Zelenski ima „plan pobjede“, koji će predstaviti svijetu

On, međutim, nije ponudio detalje.

Uz to, ograničenja koja zapadni partneri nameću Ukrajini mogli bi je sprečiti da F-16 koristi nepsutano.

Politiko je u junu izvjestio da se ne obučava dovoljno pilota za avione koji su Ukrajini obećani.

Oni navode da partnerske zemlje imaju manje prostora za obuku nego što je Ukrajina imala pilota spremnih za obuku.

Ukrajina je počela da traži F-16 ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju prije više od dve i po godine. Ali SAD, koje moraju da daju dozvolu da mlaznjaci koje su proizvodili budu donirani čak i od drugih zemalja, dugo su se oklijevale.

Kir Gils, viši konsultant u Čatam Hausovom programu za Rusiju i Evroaziju, rekao je prošlog mjeseca da kašnjenje u ispunjavanju ukrajinskih zahtijeva znači da je „Rusija dobila dovoljno vremena da planira pojavu novog ukrajinskog tipa aviona i da mu se prilagodi“.

Ukrajina, s druge strane, još uvek uspostavlja svoj novi program F-16 i pokušava da riješi probleme sa obukom pilota i integracijom aviona u ukrajinsku vojsku.

Majkl Klark, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu koji je takođe britanski savetnik za nacionalnu bezbjednost, rekao je za BI ovog ljeta da „da je Zapad donirao F-16 godinu dana ranije, većina ovih problema bi do sada bila riješena“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
UKRAJINAPILOTILET
05. oktobar 2024 18:17