Володимир Зеленски / - РТС
19/02/2022 u 22:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјински предсједник обећао да ће бранити земљу са или без подршке

Како је навео, број учесника преговора није од суштинске важности за Кијев, све док Украјина и Русија у њима учествују

Кијев захтијева деблокаду преговарачког процеса о ситуацији на истоку Украјине и сматра да је потребно укључити и друге формате за разговор о томе, рекао је данас украјински предсједник Володимир Зеленски на Минхенској безбједносној конференцији, јављају агенције преносе медији.

-Морамо пронаћи рјешење за окончање рата у свим могућим форматима и на свим платформама: Париз, Берлин, Минск, Истанбул, Женева, Брисел, Нјујорк, Пекинг. Заиста ми није битно гдје ћу да преговарам о миру у Украјини”, рекао је Зеленски,-преноси ТАСС.

Како је навео, број учесника преговора није од суштинске важности за Кијев, све док Украјина и Русија у њима учествују.

Он је рекао и да се његова земља неће “клањати” државама које пружају војну помоћ Кијеву, јер, како је навео, оне на тај начин доприносе “безбједности Европе и свијета”.

Украјински предсједник је обећао да ће бранити земљу “са или без подршке партнера”.

-Ми цијенимо сваку врсту помоћи, али сви треба да схвате да ова страна војна помоћ није хуманитарна акција и Украјина не треба да моли за то- рекао је Зеленски.

Украјинску предсједник саопштио је данас да је наложио украјинском Министарству спољних послова да сазове самит потписника Будимпештанског меморандума, како би се потврдиле безбједносне гаранције Украјини.

“Наложио сам Министарству спољних послова да сазове самит земаља потписница Будимпештанског меморандума. Ако се он не одржи или одбије да Украјини да гаранције безбједности, Кијев ће то, као и клаузуле потписане 1994. године, сматрати ништавим и неважећим”, рекао је Зеленски на Минхенској безбједносној конференцији, пренио је ТАСС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:54