/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
13/01/2024 u 22:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN: 100 dana rata u Gazi – mrlja na našoj zajedničkoj čovječnosti

Ono kroz šta prolazi stanovništvo Gaze je „nepodnošljivo, u trci je sa vremenom protiv gladi“, upozorio je visoki zvaničnik UN

Smrt, razaranje velikih razmjera i bol poslednjih 100 dana od početka rata u Gazi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas predstavljaju mrlju na našoj zajedničkoj čovječnosti. To je izjavio šef agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA), prenosi Danas.rs.

- Prošlo je 100 dana od početka tog razornog rata, ubijanja i raseljavanja ljudi u Gazi, posle užasnih napada Hamasa i drugih grupa na narod u Izraelu. To je 100 dana teškoća i muke za taoce i njihove porodice -  rekao je Filip Lazarini posle posle palestinskoj teritoriji.

Ono kroz šta prolazi stanovništvo Gaze je „nepodnošljivo, u trci je sa vremenom protiv gladi“, upozorio je visoki zvaničnik UN.

- Teško stanje djece je posebno zgražavajuće. Biće potrebne godine da se izleči čitava generacija traumatizovane djece - dodao je on.

Lazarini je zatražio od zaraćenih strana da poštede zgrade kao što su bolnice ili prostorije UNRWA. Takvu infrastrukturu „nikada nijedna strana ne bi trebalo da koristi u vojne svrhe“, rekao je zvaničnik.

Napomenuo je da je od početka rata ubijeno 146 pripadnika UNRWA.

Rat u Gazi pokrenut je napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra na tlo Izraela, u kojem je poginulo oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a na osnovu izraelskih podataka.

U vojnim operacijama koje je Izrael od tada sproveo u Pojasu Gaze, poginule su 23.843 osobe, a povrijeđeno je više od 60.300, navodi se u najnovijem izvještaju palestinskog ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:21