Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
31/07/2024 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UN: Palestinski zatvorenici u Izraelu suočeni sa različitim vrstama mučenja

Kancelarija UN za ljudska prava izdala je izvještaj u kojem se kaže da su palestinski zatvorenici koje su izraelske vlasti zauzele nakon masakra u Hamasu 7. oktobra suočeni sa uskraćivanjem sna, elektrošokovima i drugim vrstama mučenja i maltretiranja.

U izvještaju o pritvoru se navodi da je izraelska zatvorska služba držala više od 9.400 "zatvorenika" do kraja juna, a neki su držani u tajnosti bez pristupa advokatima ili poštovanja njihovih zakonskih prava, prenosi RTS.

U sažetku izvještaja, zasnovan na intervjuima s bivšim pritvorenicima i drugim izvorima, uključujući muškarce, žene, djecu, novinare i aktiviste za ljudskih prava, ističe se da takve prakse izazivaju zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja.

(UŽIVO) Šef Hamasa ubijen u Teheranu, Liban i Hamas osudili izraelski napad na Bejrut

- Svjedočenja koja je prikupila moja kancelarija i drugi subjekti ukazuju na niz užasnih radnji, kao što su simulirano davljenje i puštanje pasa na zatočenike, što je flagrantno kršenje međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava - navodi se u saopštenju šefa UN za ljudska prava, Folkera Tirka.

Nalazi u izvještaju, jedan od najobimnijih te vrste, mogli bi da koriste tužioci Međunarodnog krivičnog suda koji istražuju zločine počinjene u vezi sa Hamasovim napadom 7. oktobra i njegovim posledicama, uključujući vojne akcije Izraela u Gazi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 08:25