/ - Спутњик
22/12/2021 u 07:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Ужасна ситуациjа на граници Бјелорусиjе и Пољске

Интервjуисани су описали страшне услове с обје стране границе, са ограниченим или никаквим приступом храни, чистоj води и склоништу од ниских зимских температура - изjавила jе представница УНХЦР

Бјелорусиjа и Пољска гураjу избјеглице напријед-назад преко своjих граница и достављаjу им мало хране, чисте воде или склониште од зиме, саопштено jе данас из канцелариjе УН за људска права, а обје земље се позиваjу да се "позабаве овом ужасном ситуациjом".

Избјеглице коjе jе тим УН за људска права интервjуисао током посјете Пољскоj у периоду од 29. новембра до 3. децембра тврде да су били изложени насиљу или пријетњама у Бјелорусиjи и да су били гладни и промрзли, потврдио jе портпарол канцелариjе УН за људска права, преноси Роjтерс.

- Интервjуисани су описали страшне услове с обје стране границе, са ограниченим или никаквим приступом храни, чистоj води и склоништу од ниских зимских температура - изjавила jе представница УНХЦР Елизабет Тросел.

Према њеним ријечима већина jе потврдила да су их, док су били у Бјелорусиjи, тукле или им пријетиле тамошње снаге безбједности, захтијеваjући новац за храну и воду и тјераjући их да пређу преко границе.

Бјелоруски и пољски званичници нису за сада одговорили на питања изјвештача Роjтерса поводом ових тврдњи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:59