Уједињене нације / - ФОТО: РТРС
17/02/2022 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Загађење проузроковало више смрти него првих 18 мјесеци пандемиjе ковида

Решавање овог проблема може бити огроман изазов, написао jе Боjд, jер он произлази из комбинациjе постоjећих и нових пријетњи

Загађење околине доприноси већем броjу смртних случаjева широм свијета него ковид-19, наводи се у новом извештаjу Уjедињених нациjа.

Посебни известилац УН-а Деjвид Боjд jе у извештаjу, обjављеном у уторак, изнио податак по коjем су наjмање девет милиона превремених смрти проузроковали загађење или токсини из околине, што jе двоструко више од броjа смртних случаjева евидентираних у првих 18 месеци пандемиjе ковида-19.

У извештаjу пише и да у свијету од болести повезаних са загађењем околине умире сваки шести становник наше планете, што jе 15 пута више од броjа смртних случаjева од насиља.

Када jе реч уопште о загађењу околине, преурањеноj смрти наjвише доприноси загађење ваздуха. У извештаjу се процјењуjе да оно узрокуjе око седам милиона смртних случаjева годишње.

Наjвише смрти повезаних са загађењем претежно jе евидентирано у земљама с ниским и средњим приходима. Тамо jе оно одговорно за више од 90 посто смртних случаjева у популациjи.

У посебноj су опасности радници коjи су директно изложени штетним материjама. Годишње их умре више од 750.000 због изложености исдувним гасовима, азбесту и загађењу ваздуха ситним лебдећим честицама.

Решавање овог проблема може бити огроман изазов, написао jе Боjд, jер он произлази из комбинациjе постоjећих и нових пријетњи.

На примјер, изложеност поjединаца олову jош увек jе повезана са око милион смртних случаjева годишње, а истовремено се jављаjу додатне опасности повезане с перфлуоралкилним и полифлуороалкилним материjама (ПФАС). Ријеч jе о великоj групи хиљада синтетичких хемикалиjа.

Све хемикалиjе из те групе садрже везе угљеника и флуора, а то jе jедна од наjснажниjих хемиjских веза у органскоj хемиjи, коjа хемикалиjама омогућуjе отпорност на разградњу при употреби у околини.

Већина хемикалиjа из групе ПФАС лако се преноси у околини и прелази велике удаљености у односу на извор испуштања.

Загађење ПФАС-ом често се проналазе у подземним водама, површинским водама и у тлу. Чишћење контаминираних подручjа технички jе захтевно и скупо. Ако се испуштање ПФАС-а настави те ће се хемикалиjе и даље акумулирати у околини, питкоj води и храни.

У извјештаjу стоjи и да jе утицаj загађења околине на човеково здравље повезан са осталим еколошким кризама, попут климатских промена и нестанка биолошке разноликости.

- Хемиjска индустриjа погоршава ванредна климатска стања jер троши више од 10 посто фосилних горива произведених на глобалном нивоу и годишње испушта око 3,3 милиjарде тона гасова са ефектима стаклене баште - написао jе Боjд.

Упозорио jе и да глобално загријевање доприноси ослобађању и поновном активирању опасних материjа из ледника коjи се отапаjу, а одмрзавање перфмафроста могло би "ослободити" броjне вирусе и бактериjе.

- Загађење и токсичне материjе истовремено су jедан од пет главних покретача катастрофалног пада биолошке разноликости, с посебно негативним утицаjем на опрашиваче, инсекте, слатководне и морске екосистеме (укључуjући и коралне гребене) те на птичjу популациjу - закључуjе се у извјештаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:12