Gaza, ilustracija, arhiuva / FOTO: EPA
25/06/2024 u 19:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UNRWA - pojas Gaze: U prosjeku desetoro djece ostane bez jedne ili obje noge, amputacije bez anestezije

U Pojasu Gaze svakog dana prosječno desetoro djece ostane bez jedne ili obje noge, saopštio je danas direktor Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) Filipe Lacarini.

- Svakoga dana imamo u prosJeku desetero djece koja ostanu bez jedne ili obje noge - rekao je Lacarini na konferenciji za novinare u Ženevi, dodajući da u te podatke nisu uključena djeca koja ostanu bez ruku, prenosi Nova.rs.

Rekao je da se ti podaci zasnivaju na podacima Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

(UŽIVO) Hamas: Napadi na grad Gazu, stradalo 24 Palestinca; Izrael: Pokušaćemo da riješimo sukob sa Hezbolohom

- Desetero na dan, to je gotovo 2.000 djece nakon više od 260 dana tog brutalnog rata. Znamo da se većinu vremena amputacije rade u strašnim uslovima, ponekad bez ikakve anestezije i kada su djeca u pitanju - kazao je Lacarini.

On je ukazao i na izvještaj nevladine organizacije „Save the Children“, u kojem se navodi da je od početka rata u Pojasu Gaze „nestalo do 21.000 djece“, bilo da su zakopana pod ruševinama, zarobljena, sahranjena u anonimnim grobnicama ili su izgubila kontakt s porodicama.

Prema podacima UNRWA, djeca u Gazi umiru i od gladi i prema dostupnim podacima do sada su zbog pothranjenosti preminula 34 djeteta, a više od 50.000 je liječeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 01:27