Јаке експлозије у Кијеву / - принтскрин твитер
25/02/2022 u 04:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО/ВИДЕО) Други дан сукоба: У центру Кијева чуле се јаке експлозије

Како наводе новинари и званичници, трећу јаку експлозију су чули у даљини

Руски предсједник Владимир Путин обjавио jе почетак напада на Украjину. Путин jе обраћању нациjи наjавио почетак "специjалне воjне операциjе" чиjи jе циљ "демилитаризациjа и денацификациjа, а не окупациjа државе". Стижу први извјештаjи о експлозиjама широм Украjине, укључуjући и Киjев. 

ДЕШАВАЊА У УКРАЈИНИ УЖИВО:

4.00

Другог дана инвазије на Украјину, Руске снаге приближавају се Кијеву.

Како јавља CNN, њихови новинари који се налазе у Кијеву у петак рано ујутро чули су двије велике експлозије у центру града.

Како наводе, трећу јаку експлозију су чули у даљини. Антон Херашченко, бивши замјеник министра унутрашњих послова, каже да је чуо двије експлозије, извјештава украјинска новинска агенција Униан, преноси BBC. Додао је да су кориштене крстареће или балистичке ракете.

Подсјећамо, Пентагон је најавио овај напад. 

- Руси ће у идућих неколико сати покушати нагомилати снаге око главног града и његова ће одбрана зависити о копненим снагама и народном отпору. Руска војска могла би бити око Кијева за који дан, ако већ не и данас ујутро, судећи по брзини напредовања, казао је. Нема много времена. Много тога ће зависити о украјинском отпору - рекао је службеник Пентагона. 

3.45

​У Кијеву су се чуле сирене за ваздушну опасност послије покретања војне операције Русије, а уведен је и полицијски час.

3.30

Украјинска војска објавила је нове информације о догађајима који се одвијају широм Украјине.

Главни штаб украјинских оружаних снага одржао је обраћање јавности у којему је рекао да Украјина наставља борбу у југозападном дијелу Црног мора док се бране базе и луке Одеса и Црно море. Додали су да су војне снаге такође распоређене у одбрану Кијева.

Према Kyiv Independentu, неким украјинским градовима пријети ранојутарња офанзива. Медиј наводи да се очекује да ће руске снаге покренути нападе на области Сумy, Чернихив, Херсон, Житомир, Кијев и Харков током раног јутра, позивајући се на извјештај украјинског парламента.

01.55

На Твитеру се појавио снимак украјинског војника који је послао поруку својим родитељима.

Руске снаге испалиле су у четвртак пројектиле на неколико градова у Украјини и искрцале снаге на њене јужне обале. У току јутра на друштвеним мрежама појавиле су се бројни видео-снимци руског напада на Украјину.

У бројним снимцима виде се експлозије и густи црни дим након гранатирања, а чују се звуци сирена. На Твитеру се сада појавила и једна личнији видео, украјинског војника који родитељима поручује да их воли.

00.57

Украјински предсједник Зеленски је објавио да је, према новим подацима,од почетка руске инвазије погинуло најмање 137 људи. Најмање 316 особа је повријеђено.

00.46

Портпаролка Бијеле куће Џен Псаки рекла је током брифинга да је Вашингтон у контакту са украјинским председником Владимиром Зеленским и да ради на томе да му пружи безбједносну подршку.

„Нећемо улазити у безбједносна питања, али смо у контакту са Зеленским и радимо на томе да му пружимо сваку врсту подршке“, одговорила је Псаки на питање да ли је украјински лидер безбједан.

00.45

Предсједник Владимир Зеленски рекао је да вјерује да су руске диверзантске групе ушле у украјински главни град Кијев.

У видео изјави, Зеленскy је рекао: "Према нашим информацијама, непријатељ ме означио као мету број 1, моју породицу, као мету број 2. Они желе политички уништити Украјину уништавањем шефа државе. Имамо информације да су непријатељске диверзантске скупине ушле у Кијев", рекао је.

"Остајем у владиној четврти заједно с другима", додао је.

00.37

Према ријечима предсједника Украјине Владимира Зеленског, у Европи се данас плаше да говоре о перспективи чланства његове земље у НАТО и ЕУ. Истовремено је напоменуо да се „Украјина не плаши“, укључујући разговоре са Русијом о безбједносним гаранцијама и неутралном статусу.

 - Кијев је спреман да разговара са Москвом о неутралном статусу Украјине - саопштио је Зеленски у новој видео поруци у ноћи између 24. и 25. фебруара.

„Данас смо чули из Москве да су спремни да разговарају о неутралном статусу Украјине. Данас сам питао 27 европских лидера да ли ће Украјина ући у НАТО. Сви се плаше, не одговарају. Не плашимо се, не плашимо се ничега, не плашимо се да бранимо своју државу, не плашимо се Русије, не плашимо се да разговарамо са Русијом о свему: о безбедносним гаранцијама за нашу земљу, о неутралном статусу - рекао је украјински предсједник.

Истовремено, Зеленски је напоменуо да су Украјини потребне гаранције и тачне информације о земљама које ће бити спремне да их пруже.

„Неопходно је говорити о крају ове инвазије, потребно је говорити о крају овог рата“, додао је председник Зеленски.

23.26

У родном граду Владимира Путина, Санкт Петербургу, али и у Москви, данас су организирани масовни потести против руског напада на Украјину. Полиција је привела, према новим подацима, више од од 1.400 грађана, али храбри Руси упркос томе протестују против напада.

23.23

Гордан Акрап, са Института за истраживање хибридних сукоба, рекао је у емисији Отворено како он не сматра да је Русија направила такав замах какав је очекивала.

- Ово је био класичан примјер "blitzkriega". Напали су са јужне стране и са Крима с циљем ослобађања капацитета и локалне критичне инфраструктуре капацитета односно водовода како би снадбјели становнике Крима водом јер су већ неколико мјесеци практички жедни Искористили су побуњене трупе са Доњецка и Луганска, искористили су Украјини несклон састав становништва на истоку земље како би лакше прошли према административном подручју Луганска и Харкива- додао је он.

23.15

​Украjински предсjедник Володимир Зеленски наредио jе општу мобилизациjу.

Зеленскиj jе потписао уредбу коjом се наређуjе мобилизациjа свих воjних обвезника и резервиста на циjелој териториjи Украjине.

23.04

Оперативне нуклеарне електране у Украјини раде сигурно, нема уништења преосталог отпада и других постројења у Чернобилу, објавила је данас УН-ова агенција за нуклеарну енергију, позивајући се на украјинског нуклеарног регулатора.

22.03

Украјина је због ратног стања забранила мушкарцима, од 18 до 60 година, напуштање земље. Одлуку је донијело украјинско Министарство унутрашњих послова.

23.00

Демократа Sen Јack Reed казао је за CNN да вјерује да је руски предсједник Владимир Путин спреман да заузме украјинску престоницу Кијев и да постоји „велика вјероватноћа“ да ће он наставити напријед.

22.56

Затворени руски опозицијски лидер Алексеј Наваљни, који је тренутно на новом суђењу у московском затвору, оптужио је Владимира Путина користи инвазију Украјине како би прикрио размјере корупције у Русији.

На снимци коју је објавио руски портал Дожд, Наваљни говори како се противи руском нападу на Украјину. 

- Напад ће за посљедицу имати огроман број жртава, уништене будућности и наставак осиромашења руских грађана- рекао је Наваљни.

- Рат је започео како би се прикрила крађа од руских грађана и скренула њихова пажња са проблема који постоје у Русији- додао је он, преноси indekshr.

22.36

Тројица америчких званичника изјавила су за "Newsweek" да очекују да ће украјински главни град Кијев пасти пред руским снагама у року од највише 96 сати, те да ће отпор земље бити учинковито неутрализиран убрзо након тога.

Они су казали да ће фокус бити да окружи украјинске снаге. Очекују да ће Кијев бити заузет у року од 96 сати, а потом и водство Украјине за отприлике седам дана, преноси Аваз.

- Војска ће можда издржати који дан више, али ни она нема пуно шанси - рекао је један званичник додајући да ће Руси ускоро прећи и на свеобухватније копнено дјеловање.

Извор близак влади украјинског предсједника Володимира Зеленског, који је такође тражио да остане неименован, сложио се са процјеном САД-а да би Кијев могао бити опкољен у року од 96 сати.

22.30

Русија је лансирала укупно више од 160 пројектила за зрачне нападе, рекао је новинарима високи званичник америчке одбране, пише ЦНН.

У овом тренутку, званичник  је рекао да САД не види "гурање дубље или даље на Запад", преноси Аваз.

22.25

Кремљ је саопштио да је Владимир Путин телефоном разговарао са француским предсједником Емануелом Макроном. Путин је како наводе, Макрону је објасни оразлоге за руску инвазију.

Позив је успостављен на Макронову иницијативу, а челници Русије и Француске договорили су да ће остати у контакту, објавио је Кремљ.

Макрон је наводно од Путина затражио да обустави напад, јавља ББЦ.

22.13

Велики балтички ланци трговина мјешовитом робом рекли су данас да ће због руске инвазије на Украјину са полица трговина уклонити робу руског и бјелоруског поријекла.

22.10

Власти у граду Лавову на западу Украјине наредиле су гашење расвјете у цијелом граду као "превентивну" сигурносну мјеру, мање од дан након што је Русија покренула инвазију на земљу пуног размјера, пише ЦНН.

Сва улична и зграда расвјете се гасе у 23 сата по локалном времену (16 сати по источном времену), стоји у објави на фејсбуку регионалних власти Лвива. Упутио се домаћинствима да се придржавају реда и замолио људе да не напуштају своје домове, осим у хитним случајевима.

- Напомињемо да такве радње нису повезане са проблемима са напајањем. То ће бити учињено како би се предузеле превентивне мјере за нашу сигурност- стоји у објави, преноси Аваз.

22.06

Снимак тешких борби вечерас у Суми на сјевероистоку Украјине.

22.04

Министарство одбране Украјине наводи да су борбе у току на аеродрому Хостомел, али су украјинске снаге успјеле да спријече веће руско слетање.

22.00

Савјетник украјинског предсједника Олексиј Арестович прво је рекао је да украјинска војска контролисала аеродром Хостомел код Кијева, а потом се исправио и рекао да борба за аеродром још траје. 

Медији су раније извијестили да су Руси муњевитим хеликоптерским десантом, освојили тај аеродром. По свему судећи, Украјинци су сад кренули у противнапад и покушавају уништити руске снаге на тој стратешки изузетно важној локацији.

21.57

Лидери Русије и Француске водили су озбиљне телефонске разговоре. Била је то „озбиљна и искрена размјена мишљења о ситуацији у Украјини“.

Владимир Путин је дао опширна објашњења зашто је донијета одлука о покретању специјалне војне операцијеу Украјини.

21.47

Одлука руског предсједника Владимира Путина да изврши инвазију на Украјину могла би да подигне цијене још више у тренутку када инфлација већ расте најбрже у последњих неколико деценија.

21.44

Украјинско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је данас подијелило 10.000 аутоматских пушака цивилима који ће учествовати у одбрани земље.

21.42

Организације широм свијета су на терену у Украјини и сусједним земљама како би помогле онима којима је потребна смјештај, храна, вода и додатна помоћ.

21.41

У телефонском разговору са Путином, ирански предсједник Ебрахим Раиси је изразио да је проширење НАТО-а „озбиљна пријетња”.

21.36

Новинарка Јане Литвиненко јавља о снажним експлозијама из смјера аеродрома Хостомел, који се налази недалеко од Кијева.

- Управо сам чула велику експлозију из смјера аеродрома Хостомел, јачу од ранијих- написала је у твиту, а недуго након тога додала је још један твит: "Друга јака експлозија".

21.22

Објављен је видео који приказује експлозију моста у Сенкову у Украјини.

21.17

Ирански предсједник Ебрахим Раиси казао је, током телефонског разговора, руском колеги Владимиру Путину да је ширење НАТО-а "озбиљна пријетња" сигурности и стабилности регије.

21.14

Од почетка руске инвазије на Украјину, која је кренула јутрос, у Украјини је убијено 57 људи, а 159 их је рањено. У те бројке укључени су и војници и цивили, рекао је данас украјински министар здравства Виктор Љашко.

Додао је како су се на удару руског напада нашле болнице и здравствени радници. Жртава има и међу здравственим радницима, рекао је украјински министар, преноси indekshr.

20.56

Ваздушни простор изнад Украјине и њене границе са Русијом је празан, може се виодjети према веб-сајтовима за праћење летова.

20.50

Више од 100.000 људи преселило се унутар Украјине, бјежећи од насиља ради сигурности, објавила је агенција Уједињених народа за избјеглице у саопштњу у четвртак, пише ЦНН. 

- Дошло је до значајног расељавања унутар земље – чини се да се више од 100.000 људи преселило унутар граница бјежећи од насиља ради сигурности. И било је кретања према и преко међународних граница. Али ситуација је и даље хаотична и брзо се развија - рекао је Метју Салтмарш, гласноговорник агенције.

Организације за пресељење избјеглица мобилизирају ресурсе за помоћ расељеним Украјинцима, кажу заговорници за ЦНН, преноси Аваз.

20.39

АВИО Ан-26 руских ваздухопловних снага срушио се у региону Вороњежа, а посада је погинула, пренос Раша тудеј на руском.

20.35

Украјински град Мариупољ је под тешком ватром са извјештајима о стотинама експлозија. Град је једна од највећих украјинских лука на Азовском мору.

20.18

- Русија у потпуности контролише ваздушни простор Украјине- рекао је за АФП неименовани западни обавјештајни званичник.

Додао је како Русија жели нагомилати огромне војне снаге код Кијева, главног града Украјине, преноси indekshr.

20.25

Савјетник украјинског предсједника каже да битка на аеродрому Хостомел у близини Кијева још увек траје. Наводи се да су умијешани артиљерија и тенкови.

20.22

Америка ће послати још 7.000 америчких војника у Њемачку, преноси indekshr.  Белгијски премијер Aleksander De Croo казао је да земље ЕУ морају увести још оштрије додатне санкције против Русије.

- Не требају нам санкције које само лају, требају нам оне које гризу - рекао је он.

20.16

У центру Москве одвија се протест  против руског напада на Украјину. Народ се окупио на Пушкинову тргу, на мање од 1000 метара удаљености од Црвеног трга и Кремља.

20.02

- Ово је већ сад велики конфликт. Немам планова разговарати са Путином. Не знам чиме пријети, знам што је направио. Нико не очекује да ће санкције зауставити Путина. Руси знају што им је Путин направио, о томе се ради. Он неће одустати због санкција. Ако крене на неку земљу НАТО-а, итекако ћемо се укључити- одговорио је Бајден на новинарск апитања.

Казао је и да није потцијенио Путина.

- Прочитао сам све што је рекао и написао. Чули сте што је рекао, његове амбиције су пуно веће од Украјине, он жели поново успоставити СССР. Његове амбиције су у директном конфликту са оним што жели остатак свијета- рекао је Бајден.

19.58

- НАТО је јутрос активирао свој план одбране, а ја сам одобрио слање додатних војника за хитне реакције. Ова агресија не може проћи без одговора. Америка се противи насилницима, Америка се бори за слободу. То је оно што ми јесмо. Спремни смо и за све хакерске нападе. Синоћ сам разговарао са Зеленским и рекао му да је САД уз њега и да ће му дати сваку потребну подршку. Украјина је независна задњих 30 година и показали су да неће толерисати никога ко им покушава отети земљу. Ово је опасан тренутак за цијелу Европу. Сад је сасвим јасно шта занима Путина и његове криминалце, он жели царство по сваку цијену, промјеном граница силом и покретањем рата без разлога- рекао је Бајден.

19.56

Неке од првих избјеглица из Украјине стигле су у Пољску након што је Русија започела своју инвазију. Воз из Харкова на истоку Украјине стигао је данас поподне у пољски град Прземсyл са неколико стотина путника. Путници су рекли за АП да бјеже од рата.

19.46

- Путин је ово планирао мјесецима, говоримо то већ дуго. Нагомилао је више од 170.000 војника на граници. Одбацио је све дипломатске напоре САД-а и савезника. Седмицама упозоравамо да ће се ово догодити. И сад се то одвија више-мање онако како смо предвидјели- рекао је Бајден.

Како је казао, "оптуживали су Украјину за геноцид и агресију".

- Путин је објавио рат и за само пар тренутака пројектили су почели падати по Украјини. Путин је агресор. Путин је одабрао овај рат и сад ће и он и његова земља сносити посљедице. Данас најављујем тешке санкције, посљедице ће бити тешке по руску економију. САД не ради то сам, него у сарадњи са ЕУ и многим партнерима широм свијета. Управо сам разговарао са лидерима Г7. Ограничићемо руске способности пословања у доларима, фунтама и еурима- истакао је Бајден.

Руска буерза, како је навео, се данас срушила.

- Блокирали смо руске банке, одрезали смо Русију од америчког финансијских система. Данас у санкције укључујемо још четири велике банке, то укључује и ВТБ- рекао је Бајден.

- Ударили смо на њихову индустрију високе технологије и онемогућили им модернизацију војске. Предузимамо и кораке да одбранимо своје савезнике у НАТО-у. Сутра се одвија самит НАТО-а, на којем ће бити 30 земаља. Тамо ћемо договорити кораке. Само ове године послали смо војне опреме у вриједности од 650 милиона долара- нагласио је Бајден,  преноси индексхр.

- Понављам, америчка војска се неће борити у Украјини, али ћемо бранити сваки центиметар територија чланица НАТО-а. НАТО није никад био овако уједињен. Понављам, за НАТО је напад на једну чланицу напад на све чланице- рекао је Бајден.

19.45

Тешке борбе се чују у Одеси, великој луци на црноморској обали Украјине.

19.31

Амерички предсједник Џо Бајден ускоро ће се обратити јавности. Руске организациjе за људска права наводе како jе полициjа током антиратних протеста, организованих у 40 градова широм Русиjе, привела више од 700 људи.

19.27

Канада ће увести нове санкције Русији, наводно погодити 58 физичких, правних лица и банака. Пакет ће наводно бити усмјерен на министре одбране и финансија.

Украјински лучки град Марипоље нашао се под тешком артиљеријским нападом. Градом одјекују стотине експлозија, рекао је дипломатски извор.

Марипоље је једна од највећих украјинских лука на Азовскм мору, налази се близу линије разграничења између украјинских снага и проруских сепаратиста у Доњецку, пише indekshr.

19.22

Украјинци јављају да су уништили пет руских авиона и неколико хеликоптера. Сад су на Јутјуб каналу украјинске војске објавили снимак на којој се види, како кажу, уништење руских тенкова. Аутентичност снимка није потврђена иако га је објавио службени канал украјинске војске, пише Курир.

19.19

Амерички предсједник Џо Бајден обећао је увођење разорних санкција против Русије, након што је та земља напала Украјину. Он је ту поруку објавио на твитеру уочи вечерашњег обраћања нацији.

Тврди да ће санкције имати разорне посљедице.

19.12

На Твитеру је објављена снимка на којој се виде руски тенкови испред електране. Аутентичност снимке потврдио је ББЦ.

18.49

Ројтерс извјештава, какопреносе медији, да су руске снаге заузеле војни аеродром Хостомел у близини Кијева, рекао је саветник украјинског предсједника. У последњих сат времена на том подручју чуле су се експлозије.

18.46

Ирански министар спољних послова позвао је на хитан прекид ватре. Русија је саопштила да су спремни на преговоре о предаји Украјине.

18.41

Премијер Велике Британије Борис Џонсон објавио је листу санкција које ће ова земља увести Русији.

- Свим већим руским банкама замрзнуће се имовина и биће искључене из финансијског система Уједињеног Краљевства...Ово укључује потпуно и тренутно замрзавање ВТБ банке. Законодавство ће спријечити велике руске компаније и државу да прикупљају финансије или позајмљују новац на тржиштима УК. Замрзнуће се средства за 100 нових појединаца или ентитета.

Авиокомпанији Аерофлот биће забрањено слијетање у Велику Британију. Доћи ће до суспензије извозних дозвола двојне намјене за покривање ствари које се могу користити у војне сврхе. За неколико дана Велика Британија ће зауставити извоз високотехнолошких артикала и опреме за рафинерију нафте. Постојаће ограничење депозита које Руси могу уплатити на банковне рачуне у Великој Британији. УК има намјеру да "ради са савезницима" на затварању Swift плаћања, али "то је изазов"- рекао је Џонсон.

Сличне финансијске санкције биће проширене и на Бјелорусију због њене улоге у нападу на Украјину. Велика Британија ће изнијети дијелове закона о привредном криминалу прије ускршњег одмора.

18.30

Руско министарство одбране тврди да су сви циљеви војне операције у Украјини за данас испуњени.

18.17

Руске трупе заузеле су електрану у Чернобиљу и узеле особље за таоце.

18.06

- Ситуација у Кијеву је мирна и под контролом- објавила је Национална гарда Украјине. 

Полицијски службеници заједно са војницима Националне гарде Украјине појачавају своје редове како би осигурали јавну сигурност и ред. 

Кажу да је ситуација у главном граду потпуно под контролом.

- Ситуација у главном граду је потпуно под контролом. Апелујемо на грађане да не паниче, да у потпуности помогну службеницима закона у њиховим дужностима јер све што радимо непоходно је како би осигурали сигурност у граду- закључују.

18.04

Током састанка са власницима предузећа у Москви, Путин је прокоментарисао специјалну операцију у Донбасу, напомињући да су створени високи ризици, због чега је неопходно да Русија реагује.

17.59

Дјечија клиника у Доњецку оштећена је током паљбе украјинске војске, саопштила је Народна милиција ДНР. 

- Пошто нису у стању да зауставе напредовање снага Народне милиције, украјински насилници се иживљавају над цивилима – у њиховој ватри је оштећена градска дјечија болница - наведено је у саопштењу објављеном на Телеграм-каналу Народне милиције ДНР.

Људи у Кијеву се склањају у метро јер је земља уведена у ванредно стање.

17.55

Украјинска војска затворила је луке за трговину након инвазије руских снага, изјавио је савјетник шефа кабинета украјинског предсједника. Како пишу медији, то је изазвало страх од поремећаја у снадбијевању житарицама и уљарицама.

Украјина је велики извозник кукуруза, а њезини су велики купци Кина и ЕУ. Русија је данас до даљњег блокирала промет комерцијалних пловила на Азовском мору.

-Тржиште још покушава стећи јаснију слику о стварној војној ситуацији на терену. Чини се да луке на Азовском и Црном мору засада нису оштећене-рекао је један европски трговац житарицама.

17.53

Украјински шеф дипломације Дмитро Кулеба, позвао је Запад на оштрије санкције Путину и Русији.

Након што је данас потврђено да је Украјина раскинула све дипломатске односе са Русијом и да су на исто позвали све државе партнере, Кулеба је позвао да се Русију искључи из глобалног комуникацијског система SWIFT.

17.43

Након сат времена завршен је хитан састанак Г 7 чланица, објавила је Бијела кућа. У заједничкој изјави челници Г 7 рекли су да је руски предсједник Владимир Путин "поновно увео рат на европски континент".

- Поставио се на погрешну страну историје- стоји у заједничкој изјави.

- Осуђујемо Путина због његовог константног одбијања укључивања у дипломатски процес за рјешавање питања која се односе на европску сигурност, упркос нашим понудама- стоји у саопштењу.

Данас у балтичке земље и друге земље источне Европе стижу амерички борбени хеликоптери Apache и најмодернији борбени авиони Ф-35А, пише ИндексХР.

17.39

Путин о војној операцији: „Ово што се дешава је неопходна мјера, није нам остављена друга опција“.

Руски предсједник је рекао да су такви ризици створени, због чега је Москва морала да реагује.

17.34

Широм Русије огрганизују се протетсти против рата, а полиција приводи људе.

17.26

Готов је састанак челника Г7. Руски напади на Украјину који су почели рано јутрос су дио иницијалне фазе тоталне руске инвазије Украјине, рекао је службеник америчког Министарсва обране.

- Кренули су на Кијев- рекао је па додао: "Напад који је почео лансирањем пројектила на Украјину укључује три главна смјера напада".

Руски напад који је почео рано јутрос укључивао је "више од 100 пројектила разног типа", рекао је виши амерички одбрамбени званичник.

Примарно се радило о "балистичким пројектилима кратког домета", али кориштени су и "балистички пројектили средњег домета, крстарећи пројектили и пројектил земља-зрак" те "пројектили лансирани са бродова у Црном мору".

Руси су у иницијалној фази напада користили намјање 75 тешких и средњих бомбардера. Користили су и копнене снаге које су у Украјину ушле из Бјелорусије, сјеверозападно од Кијева.

17.22

Снимљени су руски тенкови у граду Суми у Украјини. Предсједник Украјине Володомир Зеленски казао је како су Руси заузели аеродром код Кијева.

Министарство одбране Уједињеног Краљевства упозорило је послијеподне да руске снаге напредују према Кијеву. Русија је извела ваздушни напад на ваздуђну луку у предграђу Кијева, саопштило је министарство.

-Украјинске оружане снаге пружиле су чврст отпор и настављају држати кључне градове- саопштило је министарство. Додаје се да има "великих жртава" са обје стране, али још се не зна колико, пише индекс хр.

17.19

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да се могу састати са украјинском владом под одређеним условима, пише Н1.

Песков је новинарима у Москви казао да ће о трајању војне операције одлучивати ​​руски предсједник Владимир Путин.

- Циљеви које је Путин дефинисао су разоружање и чишћење Украјине од нацизма. И једно и друго представља пријетњу нашој земљи и нашем народу. Временски оквир ће зависити од резултата и напретка и, наравно, одређује га Путин - казао је Песков.

На питање да ли су спремни да ступе у контакт са украјинском администрацијом, Песков је рекао да се могу састати под “одређеним условима”.

- Путин је формулисао своју визију шта очекивати ​​од Украјине како би ријешили проблеме који су наша црвена линија. Ови услови се односе на питање неутралности и одбијање распоређивања оружја. Питање је да ли је украјинско руководство спремно за то - рекао је Песков, преноси Аваз.

Говорећи о депресијацији, односно паду вриједности рубље након почетка војне операције против Украјине, Песков је казао да су руске власти подузеле потребне мјере и у том смислу.

- Емоционална реакција тржишта је била предвидљива и подузете су све потребне мјере како би такве реакције трајал

17.12

Из Украјине од почетка инвазије Русије на ту земљу долазе узнемирујући снимци. Становници подручја на којима бјесне сукоби објављују снимке напада, пише Аваз.  Кратки запис који говори милион ријечи.

Крик невиног дјетета изнад чије куће прелијеће борбени авион који испаљује ракете крик је који мора чути цијели свијет. Стотине хиљада малишана у Украјини јутрос су умјесто у школе морали у склоништа. Хиљаде су морале напустити своје домове и бјежати од ратне стихије.

17.09

Интернет странице Министарства одбране Русије и Кремља не раде.

ЦНН је провјерио и геолоцирао снимке које круже друштвеним мрежама о експлозији у зрачној бази Мелитопољ на југоистоку Украјине.

Видеоснимци су почели кружити у подне по локалном времену и приказују велики облак дима поред зрачне луке, након чега је услиједио гласан прасак који потреса камер, преноси Аваз.

17.06

Особље америчке 82. ваздушно-десантне дивизије снимљено је на аеродрому Арламов у Пољској док Русија изводи специјалне војне операције у Донбасу.

Гари Каспаров, чувени шахиста и продемократски активиста,  написао је данас на Твитеру које потезе би Запад требао повући како би зауставио Путина.

16.57

Уведен је полицијски час у Кијеву, објавио је градоначелник Виталиј Кличко.

У Кијеву је владало пркосно расположење након што је Русија напала Украјину иако у граду повремено одјекују пуцњава, сирене и експлозије, а многи грађани настоје побјећи из града на сигурно,пише Индекс ХР.

Градоначелник Кијева и бивши свјетски првак у боксу, Виталиј Кличко, дао је кратки интервју за ББЦ након што је почео руски напад на Украјину.

Рекао је да су људи у Кијеву били шокирани кад су чули експлозије у граду. Позива на јединствени одговро Запада и помоћ Украјини.

-Наш је циљ, наш сан, изградити модерну и демократску земљу те бити дио еуропске обитељи- рекао је Кличко за ББЦ.

Додао је како је руска војска једна од највећих на свијету те како ће борба бити тешка.

-Украјинцима се не свиђа руска агресија, бориће се за нашу будућност и за нашу дјецу- рекао је Кличнко.

- Не бојим се за себе, ја сам борац", рекао је Кличко, па додао како је забринут због три милиона грађана Кијева који су његова одговорност.

16.39

Зеленски je казао да „не зна колико ће још Украјина постојати“ .

16.35

Друштвеним мрежама кружи полицијски видео руског хеликоптера КА-52 који је због оштећења морао слетјети крај мјеста Гостомел у Кијевској области, пише 24sata.hr.

Окружили су га украјински полицајци.

Кацига одбачена у пољу све је што је остало од пилота и копилота руског хеликоптера који је током четвртка срушен у близини мјеста Гостомел у кијевској области, објавила је украјинска војска.

16:31

Зеленски: Ово jе обjава рата циjелоj Европи

Савjетник украjинског министра унутарњих послова рекао jе да су руске снаге ушле на подручjе Чернобиља.

- Руске окупациjске снаге покушаваjу освоjити нуклеарну електрану у Чернобиљу. Наши бранитељи даjу своjе животе како се трагедиjа из 1986. не би поновила. Приjавио сам то шведском премиjеру. Ово jе обjава рата циjелоj Европи - написао jе Зеленски на Твитеру.

У борбама jе можда оштећено складиште нуклеарног отпада, рекао jе савjетник украjинског министра унутрашњих послова, а преноси дописник америчког NBC-ja Richard Engel.

16.27

Украјинске власти саопштиле су да је седам особа погинуло, а 17 рањено у ракетном нападу на војну област сјевероисточно од пријестонице Кијева.

Градоначелник града Брова Ихор Сапожко рекао је да се напад догодио у 14.30 часова.  

16.20

Украјина је заробила два руска војника након што је Русија јутрос напла ову земљу, преноси Аваз. Према информацијама украјинске амбасаде у Турској, два руска војника заробљена су употребом оружја на подручју код главног града Кијева.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залујниј данас је саопштио да су четири балистичке ракете испаљене са подручја Бјелорусије у његову земљу, пише Аваз. 

Залујниј је у саопштењу на Фејсбуку објавио да су четири балистичке ракете испаљене са подручја Бјелорусије у правцу југозапада Украјине.

16.13

Руске снаге гађају украјинску војну инфраструктуру, противваздушну одбрану и ваздушне снаге и не напада украјинске градове, објавила је руска новинска агенција РИА преносећи руско министарство одбране.

Укупно 14 украјинских војних војника предало се трупама ДНР, како је извијестио ратни дописник Семјон Пегов, преноси РТ укључујући и једног који је рањен.

Савјетник украјинског министра унутрашњих послова рекао је да су руске снаге ушле на подручје Чернобиља.

15:48

У Киjеву проглашена ваздушна опасност! Грађанима jе наређено да крену у склоништа, саопштила jе градска управа на свом саjту.

15.41

Украјинска војска тврди да је у току битка за контролу ваздушне базе у близини Кијева, преноси РТ. Ово саопштење усљедило је након обуставе руског гасовода Сјеверни ток 2 усред украјинске кризе.

15.28

Репортерка ЦНН-а јавља да су руске снаге заузеле аеродром Антонов који се налази 20 километара од Кијева.

- Ово трупе које видите, то су војници из руске војне авијације. Заузели су аеродром- написала је на Твитеру, преноси Курир.

На снимцима, са друштвених мрежа данас је приказано да се руски борбени хеликоптер КА-52 појавио изнад Межигорја, елитног кијевског насеља, које је надлетио у ниском лету и избацио ИЦ мамаце. За сад није забиљежено борбено дјеловање Украјинаца против ових летелица.

15.17

Украјинска војна команда саопштила је да су четири особе погинуле, а 10 повријеђено, укључујући шест доктора, када је руска граната погодила болницу у Вухледару у области Доњецк на истоку земље, преноси Аваз.

Власти Украјине су навеле у саопштењу да је Русија извела 203 напада од почетка дана, те да се борбе воде на готово цијелој територијис. У саопштењу се наводи да се борбе воде у области Луганск у близини града Шастје и да “непријатељ наставља да трпи губитке”.

Оружане снаге Украјине саопштиле су раније да су два руска хеликоптера оборена у граду Хостомелу у Кијевској области. Украјина је објавила да је убијено 50 припадника руских снага, оборено седам руских авиона и уништена четири тенка.

Украјински званичници потврдили су на аутентичност видео снимка на коме се види "битка" више од 20 хеликоптера која је резултирала обарањем хеликоптера који припада руској авијацији, пише Нова С.

15.15

- Руска војна акција против сусjеда је неприхватљива- каже турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган.

Анкара сматра и Москву и Кијев пријатељима и "осјећа истинско жаљење" због њиховог војног сукоба, рекао је турски лидер. Ердоган је рекао да руска операција „крши међународно право и представља пријетњу регионалној стабилности“.

15:03 

Литванско Министарство унутрашњих послова  регистровало је око 10 хиљада мјеста гдје би избјеглице из Украјине могле да буду смјештене. Власти су апеловале и на становнике који су спремни да угосте Украјинце.

14.45

Чешки предсjедник Милош Земан критиковао је војне акције Москве у региону Донбаса, позивајући да Русија буде одсjечена од међународног платног система СВИФТ.

- Врijеме је да се посегне за много оштријим санкцијама од првобитно планираних, под тим пре свега мислим на санкције у области такозваног СВИФТ-а- рекао је Земан, који је у прошлости промовисао топле односе са Москвом. 

ЕУ, која тренутно ради на новом пакету санкција Русији, мало је вjероватно да ће у овој фази предузети кораке да одсjече нацију од глобалног механизма плаћања, рекли су извори Ројтерсу.

14:20

Украјински генерал: Убили смо 50 Руса, срушили 6 авиона и 2 хеликоптера, преузели смо контролу над градовима

- Наоружане трупе Украjине су непоколебљиве у одбрани државе. Неприjатељ jе заустављен у Черниговскоj области. Жестока борба се одвиjа у правцу Харкова и у зони деловања здружених снага где jе неприjатељ претрпјео велике губитке у људству и опреми. Наше трупе су вратиле под пуну контролу градове Мариупољ и Шастиjа - изjавио jе генерал Валериj Залужни и додао:

- Уништено jе наjмање шест авиона и два хеликоптера и на десетине оклопних средстава. У околини Шастиjа убиjено jе око 50 руских окупатора. У правцу Херсонске области ситуациjа jе тешка, али украjинске одбрамбене снаге се одупиру агресору - закључио jе он.

image

Украјински генерал

- фото: Министаство обране Украјине

14:17

Авион Оружаних снага Украјине срушио се у Обуховском округу Кијевске области, при чему је погинуло пет особа.

13:30

Кијев је почео да евакуише украјинску амбасаду из Москве.

13:20

Кремљ: Војна операција у Украјини трајаће колико буде требало

Кремљ је саопштио да ће војна операција против Украјине трајати колико буде требало, зависно о њеним "резултатима" и о њеној "оправданости" те оцијенио да Руси подупиру тај напад.

Русија је покренула инвазију на Украјину с копна, из ваздуха и с мора, што је највећи напад на другу државу у Европи након Другог свјетског рата и потврда највећих страхова Запада.

Портапрол руског предсједника Дмитриј Песков рекао је новинарима да Москва жели наметнути Украјини "неутралан статус", демилитаризовати је и уклонити "нацисте" из те земље.

- Трајање (операције) одредиће се по њеним резултатима и њеној оправданости. О томе ће одлучити врховни генерал оружаних снага, Владимир Путин - рекао је Песков.

Утврдио је да Москва не жели да окупира Украјину и да је будућност "питање избора украјинског народа".

 - Теоретски гледано, Украјину треба ослободити и очистити од нациста -  рекао је портпарол Кремља.

Москва оптужује прозападне власти у Кијеву да организују "геноцид" становника који говоре руски на истоку земље уз помоћ војних групација  блиских крајњој десници.

Портпарол Кремља ипак није одговорио на питање сматра ли Москва украјинског предсједника Володимира Зеленског "нацистом".

12:00

Црни дим се види изнад сjедишта обавjештаjне службе украjинског Министарства одбране, jавио је дописник Роjтерса.

Украjина jе раниjе саопштила да су ракете погодиле више командних центара.

11:45

Савјетник Зеленског: Убијено је 40 Украјинаца

Савјетник украјинског предсједника каже да је до сада око 40 Украјинаца убијено.

Олексиј Арестович, Зеленскијев помоћник, такође је рекао да је десетак људи рањено.

11:40

Молдавија уводи ванредно стање

Молдавија ће увести ванредно стање и спремна је прихватити десетине хиљада људи из сусједне Украјине, рекла је молдавска предсједница Маиа Санду.

 - Помоћи ћемо људима који требају нашу помоћ и подршку, рекла је.

Десетине аутомобила чекају у колонама на граници између Украјине и Молдавије, према интернет страницама молдавских медија.

Молдавија ће затворити свој ваздушни простор у четвртак и преусмјерити летове у друге аеродроме због безбједносне ситуације у региону, објавио је замјеник молдавског премијера Андреи Спину у посту на Фејсбуку.

11:30

Кремљ jе позвао представнике наjвећих руских компаниjа, укључуjући оне из ИТ сектора да дођу на састанак, jавља агенциjа ТАСС.

11:25

Грађани Кијева напуштају град, и након великих колона, примијећене су и гужве у продавницама.

Саобраћај је густ према западу, у смјеру пољске границе. Западне земље страхују од могућег великог избјегличког таласа.

Земље на источном крилу Европске уније започеле су припреме за прихват потенцијално стотина хиљада људи из Украјине.

Руско министарство обране рекло је данас да њихови ваздушни напади нису циљали цивилно становништво те да не представљају пријетњу цивилима. Руски сепаратисти тврде да су већ освојили два мања града на истоку, а Русија је у међувремену прекинула сав поморски саобраћај Азовским морем. 

11:20

Украјинске власти: Убијено је 50 Руса, оборено шест авиона.

Украјинске власти кажу како је у борбама убијено 50-ак руских војника те је уништено шест руских авиона, преноси Ал Џазира.

Информације нису потврђене.

Русија одбацује наводе да су њихова копнена борбена возила и летјелице уништени.

11:10

Појавили су се снимци оклопних возила који се из Бјелорусије крећу према Кијеву.

10:58 

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да Савјет за националну безбиједност и одбрану укида санкције свим грађанима Украјине који су спремни да бране земљу са оружјем у рукама.

10:00

Више од 200 летова jе одложено или отказано jе jутрос на три московска аеродрома - Внуково, Домодедово и Шереметjево, због руског напада на Украjину.

Према информациjама од 9.40 часова по московском времену, 17 летова jе одложено за Внуково, 17 jе отказано, 8 летова jе одложено за Домодедово , 96 jе отказано, 16 летова jе одложено за Шереметjево, 51 jе отказано.

Претходно, од 9.11 часова, броj кашњења или отказивања летова износио jе више од 180. 

9:53 -  Министарство спољних послова Белорусије препоручило је грађанима те земље да напусте Украјину.

09:30

У Кијеву људи се крију у подземној жељезници

У главном граду Украјине Кијеву станице подземне жељезнице постале су импровизирани бункери. Свједоци у граду рекли су за CNN да су постаје пуне људи који носе залихе.

Рано ујутро почеле су се појављивати ​​фотографије густог саобраћаја у граду, с дугим редовима аутомобила који су кренули из Кијева.

 - Док чујемо те (ваздушне) сирене, можете замислити колико су људи у овом граду панично протресани због ових грмљавинских експлозија које су се догађале свуда око нас - рекао је ЦНН-ов дописник.

- Људи возе што брже могу према западу, према сигурнијим подручјима, можда према Пољској, која је удаљена три, четири или пет сати вожње - казао је дописник.

09:18 - Украjинска полициjа: Руси су убили седам особа

image

ПУТИН ОБЈАВИО НАПАД, ЕКСПЛОЗИЈЕ ШИРОМ ЗЕМЉЕ

- ФОТО: ТВИТЕР

Познато jе да jе седам особа погинуло у бомбардирању руских снага, саопштила jе украjинска полициjа, преноси Индекс хр. Званичници кажу да jе у нападу на воjну jединицу у Подилску, изван Одесе, убиjено шест особа, а рањено седам. Нестало jе и деветнаест особа. Jедна особа jе преминула у граду Мариупољу, додаjу.

08:30 - Граната на градском путу?

На друштвеним мрежама појавио се видео снимак из Харкова на ком је приказано нешто налик на сегмент испаљене гранате, а директно на прометном градском путу. Граната није експлодирала, већ је остала заробљена у асфалту. Још нема званичне потврде, нити саопштења по том питању нити из Кијева, нити из Москве.

image

foto: RSE

- FOTO: RSE

08:28 – Стижу извjештаjи о првим жртвама

Почињу стизати извjештаjи о првим жртвама. Савjетник украjинског министарства унутрашњих послова каже да jе у гранатирању широм Украjине убиjена jедна особа, а jош jедна рањена.

Украjинска воjска jе додала да су два руска тенка и неколико камиона виђени у источноj Украjини док Русиjа премjешта воjну опрему преко анектираног Крима.

Володимир Зеленски после преговора са Џозефом Бајденом, Олафом Шолцом, Борисом Џонсоном, Андрејом Дудом, као и шефом Европског савjета Шарл Мишелом:

- Позивам вас да одмах зауставите Путина, рат против Украјине и свијета! Градимо антипутиновску коалицију. Хитне санкције, одбрана и финансијска подршка Украјини! Затварање ваздушног простора! Свијет мора да натјера Русију на мир - написао је Зеленски на Твитеру.

image

foto: Tviter

- FOTO: TVITER

Неутралисана противваздушна одбрана Украјине

Средства противваздушне одбране Украјине су неутралисана, а инфраструктура ваздушних база онеспособљена, саопштило је руско Министарство одбране. Украјински граничари не пружају отпор.

image

foto: Tviter

- FOTO: TVITER

Средства противваздушне одбране оружаних снага Украјине су потиснута. Ово се наводи у поруци Министарства одбране коју је добио РБЦ.

- Системи противваздушне одбране оружаних снага Украјине су неутралисани - наводи се у извештају.

Министарство одбране је такође саопштило да војно особље граничне службе Украјине није пружило отпор руским јединицама, а војна инфраструктура ваздушних база земље је онеспособљена.

Украjина: Оборили смо пет руских авиона и један хеликоптер

Украjинско министарство одбране саопштило jе да jе оборило пет руских воjних авиона и jедан хеликоптер.

- Украjинска воjска jе озбиљан противник Руске Федерациjе. Воjне jединице су на положаjу. Неприjатељ трпи губитке“, додаjе се у саопштењу, уз поруку: „Останите мирни и веруjте у украjинске браниоце. Заjедно ћемо победити! Слава Украjини!“.

Руска воjска jе демантовала да jе jедан од њених авиона оборен у бробама овог jутра, јавља Нова.рс.

6:32 - Русиjа: Градови нису мета, цивили нису угрожени

Руско министарство одбране саопштило jе да украjински градови нису мета и да "цивилно становништво ничим ниjе угрожено", пренијела jе руска државна агенциjа РИА, јављају регионални медији.

6:26 - Украjинци: Напали су нас Руси и Бјелоруси заjедно

Пограничне снаге Украjине рекле су новинарима ЦНН-а да су се нашли под заjедничким нападом трупа Русиjе и Бјелорусиjе.

06:19

Сирене за ваздушну опасност у Кијеву

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се пошто се серија екаплозија чула у украјинској престоници, јављају украјински медији., преноси РТС.

06:00

Зеленски: Слава Украјини

Украјински предсједник Володимир Зеленски обратио се нацији непосредно после почетка руске војне акције, наводећи да циљеви напада до сада били војна инфраструктура и граничне јединице.

- Војска функционише. Бићу с вама све вријеме. Побиједићемо јер смо ми Украјина. Слава Украјини - рекао је Зеленски, наводећи да је већ разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом.

Навео је и да је уведено ратно стање и позвао грађане да остану у својим домовима.

5:46 - Украjински званичник: Руси се искрцали у Одеси

Замјеник украjинског министра одбране Антон Герашенко jе новинарима рекао да су се руске снаге искрцале у Одеси и да прелазе границу код Харкова. Према његовим ријечима, нападнут jе воjни аеродром Василковски у близини Киjева, преноси ЦНН.

5:38 - Министарство одбране Украjине: Ракетни удари на воjску, пуцњава на граници

Замјеник украjинског министра одбране Антон Герашенко потврдио jе почетак инвазиjе. "Инвазиjа jе почела. Лансиране су ракете на воjне центре, аеродроме, воjна складишта у близини Киjева, Харкова и Дњепра. На граници се чуjе пуцњава. Од данас jе на снази нова геополитичка реалност света.

5:33 - ЦНН: Крстареће ракете погодиле ваздушне базе Украjине

Крстареће ракете погодиле су ваздушне базе украjинске воjске, преноси ЦНН. Њихов циљ jе да неутралишу противваздушну одбрану Украjине.

5:30 - Напади на 10 региjа

Украjинске службе за ванредне ситуациjе сопштиле су нападнуте мете у 10 региjа Украjине, наjвише на jугу и истоку земље, преноси Гардиjан, јавља Нова.рс.

5:15 - Украjина: Почела тотална инвазиjа

Министар спољних послова Украjине Дмитро Кулеба потврдио jе почетак "тоталне инвазиjе" на Украjину.

"Путин jе управо започео тоталну инвазиjу Украjине. Мирни украjински градови су под нападима. Оваj рат jе агресиjа. Украjина ће се бранити и побиједиће. Свет мора и може да заустави Путина. Вријеме да се дјелуjе jе сада", написао jе Кулеба на Твитеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 04:57