Путин, акције над Украјином / -FOTO: SHUTTERSTOCK
27/02/2022 u 00:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО, ВИДЕО) Украјина затворила границе са Русијом и Бjелорусиjом: Очекују се ваздушни напади; Погођена дјечја болница у Кијеву

Сва дешавања из Украјине и данас можете да пратите уживо на Порталу Дана

Трећег дана сукоба у Украјини борбе се воде у околини главног града Kијева.

Сва дешавања из Украјине и данас можете да пратите уживо на Порталу Дана.

У појединим дјеловима главног града до јутра су се чули звуци пуцњаве и експлозија.

На друштвеним мрежама грађани Кијева подијелили су бројне фотографије и видео-записе на којима се јасно могу видјети сукоби на градским улицама.

Руске трупе покушале су ући у град из Улице побједе на западном улазу у Кијев.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да ће полицијски сат трајати од 17 до осам сати.

Упозорио је да ће се сви цивили, који буду на улици током полицијског сата, сматрати припадницима непријатељских извиђачко-диверзантских група, те је замолио становнике Кијева да разумију ситуацију и не напуштају домове.

23:40

Шефица Европске комисије Урсула вон дер Лајен одржала је конференцију за медије на којој је предложила нове мјере ЕУ као одговор на руску инвазију на Украјину.

- Обавезујемо се да ћемо обезбиједити да се одређени број руских банака избаци из СВИФТ-а. То ће их спријечити да дјелују широм свијета и значајно ће блокирати увоз и извоз. Замрзнућемо имовину руске централне банке, то ће замрзнути њихове транскације и онемогућиће банку да уновчи имовину - навела је она.

23:10

Њемачка затвара ваздушни простор руским цивилним авионима

Њемачка затвара ваздушни простор руским цивилним авионима, рекли су из министарства саобраћаја за АФП.

22:48

Украјина затворила границе са Русијом и Бjелорусиjом. Извештаји: Слиjеде тешки ваздушни напади

Извjештаји из Кијева сугеришу да се очекује ваздушни напад.

- У Кијеву су активиране сирене за ваздушни напад јер неколико извjештаја сугерише да се руске снаге спремају да изврше тешке ваздушне и ракетне нападе на град -  пише кијевски Индипендент.

Украјина је затворила границе са Русијом и Белорусијом.

22:15

Балтички ваздушни простор забрањен руским авионима од поноћи

Естонија, Летонија и Литванија затварају свој ваздушни простор за руске летјелице у исто вријеме у поноћ са суботе на недељу због руске агресије на У/Крајину.

Забрану ће истовремено примијенити све три земље за авионе компанија које имају лиценцу Руске Федерације.

Забрана ће бити на снази на неодређено вријеме, саопштило је Министарство саобраћаја у Виљнусу.

Изузеци ће важити само за хитна слијетања и хуманитарне летове.

Овом одлуком иницијативи Пољске придружиле су се балтичке земље, а Пољска, Бугарска, Чешка и Велика Британија су већ затвориле свој ваздушни простор за руске летелице.

22:10

Папа разговарао са Зеленским

Папа Фрања разговарао је данас телефоном са предсједником Украјине и изразио му најдубље саучешће, објавила је амбасада Украјине у Ватикану на Твитеру.

- Папа Фрања разговарао је данас телефоном са председником Украјине. Он је изразио најдубље саучешће због трагичних догађаја који се дешавају у нашој земљи - саопштила је амбасада.

Зеленски је у твиту навео да је захвалио папи на молитвама, додајући да „украјински народ осјећа духовну подршку његове светости“.

- Захвалио сам папи Фрањи што се молио за мир у Украјини и за прекид ватре. „Украјински народ осјећа духовну подршку његове светости - написао је Зеленски на Твитеру.

21:30

Потврђено: Ракете пале на дечју болницу у Кијеву

Бивши преводилац украјинског председника Јушченка је у интервјуу за Си-Ен-Ен управо рекао да су ракете пале на дечију болницу у Кијеву! Рекао је да се болница налази недалеко од његове зграде. Рекао је да је једно дете наводно изгубило живот.

21:26

Руси погодили дјечју болницу у Кијеву?

Украјински ТСН јавља да су Руси погодили дјечју оноколошку болницу у Кијеву те да има погинулих, преноси Kyiv Independent. Информацију је пренио и ББЦ-јев новинар на свом Твитер профилу.

20:37

Украjинци вратили Суми

Из канцеларије украjинског предсjедника стиже информациjа да jе град Суми у потпуности враћен под контролу украjинских снага.

У Чешку стигао воз с украјинским избјеглицама, прве избјеглице дошле у Бугарску

Први специјални воз с украјинским избјеглицама стигао је у Чешку, прве избјеглице стигле су у Бугарску, Украјину је почело напуштати и особље ОЕСС-а, а више од 115.000 Украјинаца већ је избјегло у Пољску, јављају агенције.

Први воз стигао је на исток Чешке

Воз с избјеглицама из Украјине стигао је у Чешку на жељезничку станицу Бохумин на истоку земље, објавила је чешка државна жељезничка компанија. Тек нешто више од десетак жена и дјеце првобитно се налазило на возу. Као разлог за тако малу бројку наведен је информацијски хаос и прометне потешкоће на украјинско-пољској граници.

Други воз чешких жељезница остао је да чека у пограничном граду Прземyслу на југоистоку Пољске како би могао примити више људи. Иницијатива "Жељезница помаже" организоавала је превоз избјеглица.

20:30

Пентагон: Руски војни напредак спорији од очекиваног

Руска војска у Украјини напредује спорије него што је Москва очекивала, казао је високи званичник Пентагона. 

"Суочени су с више отпора него што су очекивали", рекао је званичник Пентагона на брифингу за новинаре.

"Руске снаге не напредују онако брзо како су претпостављали да хоће", додао је.

Добар показатељ тога чињеница је да још нису освојили ниједан већи град, казао је. 

Извор, међутим, напомиње да Руси у инвазији још нису ангажовали велики дио војника који су размјестили дуж украјинске границе".

Бајден: Русија ће платити високу цијену због напада на Украјину

Амерички предсједник Џо Бајден рекао је да је један од његових главних стратешких циљева одржати уједињење НАТО-а и Еуропске уније док Русија напада Украјину. Бајден је дао интервју коментатору Брајану Тyлеру Кохену.

- Мој циљ од самог почетка био је осигурати да цијели НАТО и Еуропску унију држим заједно. Јер једина ствар за коју мислим да је Путин мислио да може учинити је подијелити НАТО, како би си отворио пут да прође некажњено, но то се није догодило - рекао је Бајден.

Рекао је да би Русија могла платити високу цијену и дугорочно и краткорочно због инвазије на Украјину додајући да та инвазија зближава Европу и НАТО.

- Путинови потези заправо доводе до потпуно супротног учинка. Умјесто подјеле, довео је до зближавања - рекао је Бајден.

На питање о санкцијама, Бајден је казао да вјерује да је то један од јединих начина да се Русија казни без ризика од рата на глобалном нивоу.

- Постоје двије опције. Започети трећи свјетски рат, заратити с Русијом, физички. Или се побринути да земља која дјелује тако супротно међународном праву плати цијену за то што је то учинила -  рекао је, између осталог, Бајден, преноси Индекс.хр.

19:25

У току је бомбардовање Харкова.

19:00

На Телеграму се огласио и украјински предсједник Володимир Зеленски, који је поручио да ће се борити докле год је потребно, као и да непријатељ нема шансе. Опширније погледајте овдје.

18:41

У току напад на Миколаjив

ЦНН јавља како је у току велики напад на стратешки поморски град Миколајив на југу Украјине. Руси га нападају из ваздуха и с тла.

ЦНН пише како је до напада дошло након што су украјински војници испалили хице упозорења те открили неколико саботера.

Град који се налази код Црног мора подигао је свој мост данас за што мјештани кажу да се догађа врло ријетко. Мост је наводно подигнут како би се прекинула веза између сјеверног и јужног дијела града након што су се појавиле непотврђене информације око искрцавања руских падобранаца у сјеверним дијеловима града.

Украјина је управо оборила руски авион у близини града Житомира у западној Украјини.

18.28

Руске трупе уништиле су бетонску брану у Украjини, jавља Ројтерс.

Снаге су уништиле брану изграђену у украjинскоj региjи Херсон 2014. како би прекинуле доток воде на Крим, цитирала jе новинска агенциjа РИА гувернера Крима Сергеjа Аксjонова.

18.22

Украjинске оружане снаге дигле су у ваздух све жељезничке пруге коjе спаjаjу Русиjу и Украjину, обjавила jе украjинска жељезница.

17.56

Украjинска воjска обjавила jе, а медиjи прениjели, да су срушили руски борбени авиона СУ-30 у Црном мору.

17.37

Руско министарство одбране тврди да постоjи велика могућност да су амерички дронови били у  ваздуху и усмjеравали украjинске чамце коjи су извели нападе на бродове руске Црноморске флоте.

- Желио бих да скренем посебну пажњу на чинjеницу да су током напада украjинских бродова, стратешке америчке беспилотне летjелице РК-4 Глобал Хавк и МК9А Реапер биле изнад тог подручjа - рекао jе портпарол Министарства Игор Конашенков.

Конашенков каже да jе 16 бродова украjинске морнарице користећи „тактику роjа” покушало у петак увече да нападне руске ратне бродове у близини отока Змињи код Одесе, на jугозападу Украjине, током евакуациjе 82 украjинска воjника коjи су се предали руским снагама са острва.

Он наводи да су неки од ових чамаца покушали да користе цивилне чамце као заклон.

16.42

Кyив Индепендент jе управо обjавио како jе оглашена ваздушна опасност у више украjинских градова.

16.37

Русима наређено да крену у тотални рат?

Дописник Гуардиана обjавио jе на Твитеру да су све руске jединице добиле наредбу за напредовање у свим секторима. Додаjе да руска агенциjа пише да jе наредба стигла из Министарства обране након што jе Украjина одбила преговоре.

15.31

Tеретни брод у jапанском власништву погођен jе проjектилом код украjинске обале при чему jе jедан члан посаде лакше povrijeđen, jавља ЦНН. На броду jе било 20 чланова посаде. 

Према саопштењу обjављеном на Фејсбук страници украjинског министарства обране прелиминарна извјештавања показуjу да су ракету испалиле руске снаге и погодиле крму теретног брода "Намура Qуеен". Jапанска jавна телевизиjа НХК јавила jе у суботу да jе посада "Намура Qуеен" на сигурном. 

15.00

На друштвеним мрежама кружи снимак ккрајинског предсједника како пије кафу са браниоцима Кијева.

Украjински предсjедник Володимир Зеленски на Твитеру jе обjавио да jе Турска одлучила да забрани пролаз руским бродовима кроз своjе мореузе Босфор и Дарданели, коjи су водена веза Црног мора с остатком свиjета.

Он се захвалио турском предсjеднику Реџепу Таjипу Ердоану и турском народу на снажноj подршци.

- Захваљуjем мом приjатељу, предсjеднику Турске Републике Рецепу Таyyипу Ердогану и турском народу на њиховоj снажноj подршци. Забрана проласка руских ратних бродова у Црно море и значаjна воjна и хуманитарна потпора Украjини данас нам jако пуно значе. Украjински вам народ ово никада неће заборавити - написао jе Зеленски на Твитеру.

14.31

Руско Министарство обране оповргнуло jе извјештавања да jе jедна од њених ракета погодила стамбену зграду у Киjеву, тврдећи да jе штету проузроковао украjински противваздушни проjектил, извиjестиле су руске државне новинске агенциjе, позиваjући се на извор у министарству.

13.40

Зеленски је рекао да, након разговора с челницима Еуропске уније посљедњих дана, вјерује да би Украјина требала постати дио ЕУ те да би њени грађани требали имати иста права.

- Украјински народ заслужује да буду дио ЕУ. И то би био сигнал ваше подршке Украјини. Ову расправу треба затворити - рекао је Зеленски.

image

Украјина, слика наде

-Твитер

Украјински предсједник је упутио још једну молбу руском народу да помогне у заустављању рата притиском на Владимира Путина и његову владу. Антиратни просвједници ухићени су посљедњих дана у Москви и Ст. Петерсбергу.

- Желим да ме сви у Русији чују. Сви. Стотине заробљених војника који су овдје у Украјини не знају зашто су послани овдје да убијају људе или да буду убијени. Људи требају рећи влади зашто рат мора бити заустављен, више људи из ваше земље ће остати на животу.Ваши грађани изражавају своје противљење овом рату. Знамо да су многи људи у Русији сада шокирани бруталношћу руске владе, ово је права реакција, захвалан сам на овој реакцији - закључио је.

13.30

Двоје мале украјинске дјеце шаљу војнике у борбу против Руса. Дјеца се држе за руке, дјевојчица држи плишану животињу, дјечак (њен брат) поздравља. Погледајте шта има на леђима. Ова слика говори хиљаду ријечи.

13.20

Руске снаге бомбардирале су мост на аутопуту Кијев-Житомир. У нападу је настрадало дијете, а путовање аутопутем није могуће.

Државна служба за ванредне ситуације (ССЕС) саопшила је је да су спасиоци пружили помоћ због урушавања аутомобила с порушеног моста. 

Четири особе су повријеђене, а једно дијете је преминуло, јавља Правда.

Пет возила је пало с моста.

12.35

У последња 24 сата услед гранатирања Доњецке Народне Републике погинуло је пет цивила, а рањено 15 људи, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

Он је такође казао и да су снаге ДНР прошириле обиме напада и практично пробиле одбрану украјинске восјке.

„Операција на југу се развија успјешно, све што је планирано смо испунили. Проширујемо обиме напада, сви контролни пунктови са друге стране ријеке Калмус су наши. Украјинска војска се повлачи ка Волновахи. Сада је лакше јер је пробијена одбрана“, објаснио је Басурин.

12.30

Три мине испаљене са територије Украјине пале су на територију Русије у Милеровском округу Ростовске области, саопштила је прес-служба ФСБ.

„Управа за границу Федералне службе безбједности Русије у Ростовској области снимила је 26. фебруара пуцњаву из Украјине и пад три мине калибра 120 милиметара на територију Руске Федерације у близини насеља Нижњекамишински, Милеровски округ, Ростовска област. “, наводи се у извјештају.

Додаје се да нема штете и страдалих, провјера се врши.

ШТА ЗНАМО ДО САДА 

*Руске снаге стигле су до Kијевске области и заузеле Чернобиљску електрану

*Украјинци тврде да су нападнути из неколико праваца, уведено је ратно стање на територији земље

*Украјина је прекинула дипломатске односе са Русијом

*У Русији ухапшено преко 1.700 људи због протестовања против руске инвазије на Украјину

*Украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је декрет о општој мобилизацији у Украјини

*Зеленски тврди да је током првог дана гранатирања страдало више од 137 Украјинаца, а повријеђено више од 300

*Руске трупе стигле су до предграђа Kијева

ТОК ДЕШАВАЊА

11:44 Руска Дума тврди да је Зеленски напусти Кијев 

Предсједник руске Државне Думе Вјачеслав Володин изјавио је да је предсједник Украјине Владимир Зеленски журно напустио Kијев и прешао у Лавов.

Kако је прецизирао, украјински предсједник још јуче није био у Kијеву.

Према речима Володина, снимци које Зеленски објављује на друштвеним мрежама снимљени су унапред.

Kако је рекао, та информација је стигла од посланика Врховне раде који су јуче покушали да се састану са Зеленским у Kијеву. На састанак су позвани у Лавов.

11.10.

Рат између Русије и Украјине преселио се у центар Кијева.

Војници у руском тенку кажу да им је "нестало горива". Украјинац им нуди да их одвуче назад у Русију. Сви се смију. Како им иде у рату. Возач каже, Украјина побјеђује, Руси се предају и наговјештава да и они требају.

Видео-снимак многих руских возила која су уништили украјински браниоци.

image
-Фото: NEXTA

9.50

Група заробљених украјинских војника са Змијског остртва, за коју су медији у Кијеву објавили да су побијени, наводно је стигла у Севастопољ.

image

Заробљени украјински војници живи

-Телеграм

Представник руске војске је током конференције рекао да су они снабдјевени храном и водом. Према његовим ријечима, укупно су 82 украјинска граничара са Змијског острва тренутно у Русији.

9.35

Стамбена зграда у близини ваздушне луке у Кијеву погођена је пројектилом или ракетом рано јутрос.

Слике с мјеста догађаја показују велики удар на горње спратове солитера, јављају медији.

Спољни зидови неколико на неколико спратова су потпуно разнесени, интеријери су поцрњели, а крхотине висе с велике висине. Украјинске власти објавиле су снимку на којој се, међу осталим, види тренутак удара пројектила.

Граната је погодила стамбену зграду на авенији Лобановски у Кијеву, становници куће се евакуишу, јавила је Државна служба за ванредне ситуације Украјине на Фејсбуку. Како је саопштено из одјељења, граната је погодила 17-18. спрат, жртава и повријеђених није било.

Државна служба за ванредне ситуације је 26. фебруара добила информацију да је дуж авеније Лобановски, 6А, граната погодила вишеспратну стамбену зграду (17-18 спрат)“, наводи се у саопштењу Државне службе за ванредне ситуације.

Ракета је погодила кућу, рекао је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко на свом Телеграм каналу.

„У стамбеној згради у ул. Лобановски, 6А, погођен ракетом. Службе хитне помоћи су на путу тамо“, написао је он.

Градоначелник је поставио и фотографију зграде.

9.00

Војници се боре на улицама док битка за украјинске градове бjесни под јаким пројектилима и гранатама.

Док су руске трупе заузеле град Мелитопољ у југоисточном региону Запорожја, комбинација обучених трупа и наоружених цивила успjела је да одбије нападе у већини других области.

У забрињавајућем ажурирању, посматрачи су тврдили да Русија припрема термобарично оружје које покреће бараж експлозивних бојевих глава гориво-ваздух које могу да „истопе“ противничку војску.

Ноћ борбе узела је велики данак на обjе стране, а процjене говоре да је погинуло између 1.000 и 3.500 руских војника.

8.15

Руска војска уништила је 821 објекат украјинске војне инфраструктуре, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Како је прецизирао, уништено је 14 војних аеродрома, 19 комуникацијских пунктова, 24 система ПВО заштите С-300 и „Оса“, као и 48 радиолокационих станица.

Истовремено, руска војска оборила је седам борбених авиона украјинске војске, седам хеликоптера и девет дронова.

Када је ријеч о копненој војсци, руске снаге елиминисале су 87 украјинских тенкова и других оклопних возила, 28 ракетних лансера, као и 118 јединица моторизованих бригада.

Такође, руска армија је уништила и осам борбених бродова украјинске морнарице.

Руска војска јуче је заузела аеродром који се налази у околини украјинске престонице, а, према појединим извјештајима и снимцима које су пренијели бројни свјетски медији, руски тенкови су виђени у самом граду, тачније у Облону, на сјеверу Kијева.

7.40

Украјински предсједник Володимир Зеленски јутрос је објавио још један видео из центра Кијева. 

Исјечак од 40 секунди бави се лажним гласинама.

- Постоји пуно лажних информација на интернету да позивам нашу војску да положи оружје и да постоји евакуација - рекао је.

- Ту сам. Нећемо положити оружје. Ми ћемо бранити своју државу - рекао је.

Руски лидер Владимир Путин је то назвао "специјалном војном операцијом, а за само 24 сата руске трупе успјеле су да заузму Чернобиљску електрану и приђу на само 30 километара од Kијева.

Сирене и експлозије и данас се очекују у близини украјинске престонице, док украјински лидер Володимир Зеленски позива савезнике да хитно помогну његовој земљи која је до сада, према његовим твдњама, изгубила 137 људи.

image

Foto: Tviter

-FOTO: TVITER

06:52 – Зеленски одбио евакуацију

Украјински предсједник Володимир Зеленски одбио је понуду Вашингтона да му помогне у евакуацији из Украјине, пишу амерички медији.

Зеленски је рекао да је „борба овдје".

- Потребна ми је муниција, а не превоз - пренео је АП, позивајући се на вишег обавјештајног званичника који је упућена у разговор.

06:48 – 350 милиона долара војне помоћи од САД за Украјину

Предсједник САД Џозеф Бајден дао је инструкције америчком Стејт департменту за 350 милиона долара војне помоћи Украјини.

У меморандуму државном секретару Антонију Блинкену, Бајден је наложио да 350 милиона долара буде додијељено кроз Закон о страној помоћи за одбрану Украјине.

06:42 – Лансиране ракете са Црног мора 

Британски Би Би Си пише да су јутрос лансиране ракете на Украјину из Црног мора. Такође, наводе да постоје бројни извјештаји о ваздушним ударима у неколико областима.

06:36 - Украјински МУП: У току су активне борбе у Kијеву

Украјинско Министарство унутрашњих послова упозорило је цивиле на „активне борбе“ улицама Kијева. У објави на Фејсбуку министарство је навело:

- На улицама нашег града се воде активне борбе. Молим вас останите мирни и будите максимално опрезни! Ако сте у склоништу, не напуштајте га сада. Ако сте код куће не прилазите прозорима, не идите на балконе. Сакријте се у затвореном простору, на примјер у купатилу, и покријте се нечим што ће спречити повреде од фрагмената метака- пише у обавјештењу. 

06:30 - Експлозије  у Kијеву

У Кијеву су јутрос пријављене експлозије, након вишедневних тешких борби на периферији док су руске трупе напредовале према граду.

Пуцњава се чула и у близини центра града, јавља Си Ен Ен. 

02:11 Американци нуде Зеленском евакуацију 

Америчке власти су спремне да пруже помоћ Зеленском да напусти Кијев, пише Washington Post, позивајући се на америчке и украјинске званичнике.

00.27 - Срушен је мост између региона Одеса и Миколајив

00: 24

Европска унија је увела санкције против 98 грађана Русије, укључујући предсједника Владимира Путина и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Како се наводи у документу, на црној листи су се нашли још и премијер Михаил Мишустим, потпредсједник Савјета безбједности Русије и бивши премијер Дмитриј Медведев и министар полиције Владимир Килокољцев.

image
-Фото: Спутњик

Под санкцијама су се нашли, између осталих, и Министарство одбране Русије, Спољнообавјештајна служба и 60 водећих компанија војне индустрије, бродоградње и авијационе индустрије.

Поред тога, ЕУ забрањује увоз у Русију технологија за нафтни сектор, ограничава доступ руској Влади и Централној банки европском тржишту капитала.

00.20 - Kина уздржана на сједници Савјета безбедности УН

Kина се уздржала од гласања о резолуцији којом се осуђује руска инвазија на Украјину.

Русија је једина земља која је гласала против предлога.

Пошто је стални члан вијећа, тај глас је вето на предлог.

Сједињене Државе кажу да ће се преселити у Генералну амбасаду, гдје Русија нема право вета.

00: 00 - Зеленски се обратио грађанима

Зеленски је синоћ у свом обраћању поручио да ће ова ноћ бити најтежа.

- Непријатељ ће кренути свом снагом. Морамо се одупријети. Ноћ ће бити веома тешка, али сунце ће на крају изаћи. На удару су многи градови наше државе: Чернихив, Суми, Харков, наши дјечаци и дјевојчице у Донбасу, градови на југу, посебно Kијев.  Не смијемо да попустимо- поручио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:21