Оливер Вархељи / - интернет
03/06/2021 u 19:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: Неопходна трансформациjа медиjског окружења

Демократиjа не може да функционише без слободних и независних медиjа, казао је Вархељи

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изjавио jе данас да jе у земљама региона потребно остварити "позитивну трансформациjу медиjског окружења" и да Брисел придаjе велику важност реформи у области медиjа у процесу проширења.

На онлаjн конференциjи "Слобода медиjа на Балкану", коjу jе организвао бугарски портал Еурактив, Вархељи jе изjавио да су слобода медиjа, слобода изражавања и медиjски плурализам од кључне важности у процесу приступања ЕУ, да су важни за слободну, отворену и информисану дебату и да представљаjу стубове на коjоj jе изграђена свака демократиjа, преноси Данас.рс.

– Демократиjа не може да функционише без слободних и независних медиjа – рекао jе Вархељи.

Подсjетио jе да jе у посљедњем извjештаjу Европске комисиjе о евроинтеграциjама оциjењено да су и даље неопходни напори да се осигура независност медиjа и слобода изражавања широм региона Западног Балкана.

Вархељи jе истакао да jе важно омогућити рад новинара без миjешања, притисака и застрашивања, обезбиjедити квалитетно извjештавање, транспарентност финансирања jавних и приватних медиjа и независност регулаторних тиjела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:26