Džo Bajden / EPA
04/05/2023 u 06:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vašington post: Američki tužioci blizu podizanja optužnice protiv Bajdenovog sina

Bajdenova odbrana je tražila da se optužbe povuku sa njihovog klijenta, ili ih "smanje"

Američki tužioci su sve bliže odluci da optuže Hantera Bajdena, sina predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, za prekršaje u vezi sa porezima i oružjem, piše Vašington post, pozivajući se na izvore.

„Tužioci se približavaju odluci da optuže sina predjsednika Bajdena Hantera za kršenje poreza i oružja“, navodi se u publikaciji.

Ove optužbe mogle bi da budu kulminacija četvorogodišnje istrage koju je Republikanska partija promovisala kao dokaz „korumpiranosti porodice Bajden”.

Prema riječima sagovornika izdanja, advokati sina šefa države prošle nedjelje su se sastali u sjedištu američkog Ministarstva pravde sa državnim tužiocem Delavera Dejvidom Vajsom. Bajdenova odbrana je tražila da se optužbe povuku sa njihovog klijenta, ili ih "smanje".

„Svaka odluka mogla bi da ima značajan uticaj na predsjednika Bajdena, koji je upravo započeo kampanju za reizbor“, navodi list, ističući osjetljivu prirodu ovog pitanja.

U oktobru 2022, Vašington post je, pozivajući se na informisane izvore, već izvijestio da su federalni agenti koji istražuju Hantera Bajdena prikupili dovoljno dokaza da ga optuže za poreske zločine i krivokletstvo u vezi sa kupovinom oružja.

Uprkos bazi dokaza prikupljenih istragom, odluku o podizanju optužnice protiv Bajdena mlađeg donijeće federalni tužilac Delavera, rekli su izvori.

Dejvida Vajsa je na njegovo mjesto imenovao bivši predsjednik Donald Tramp , koji je istragu Hantera Bajdena učinio jednom od glavnih tema svoje kampanje 2020.

Kako je Vol strit žurnal ranije objavio, istražitelje je zanimalo da li je sin Džoa Bajdena prekršio poreske ili druge zakone, uključujući one koji regulišu lobiranje za strane vlade, u poslovima u Ukrajini, Kini, Kazahstanu i drugim zemljama.

Hanter Bajden je od 2014. do 2019. primao 50.000 dolara mjesečno za svoj rad u upravnom odboru Burisme, koji je odlazio na račun Rosemont Seneca Bohai LLC. Većina njegovih aktivnosti u ovom svojstvu nastala je za vreme potpredsjednika njegovog oca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 18:34