/ Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP
08/09/2021 u 08:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Велика стопа вакцинисаних: Шведска укида скоро све мјере против короне

До 7. септембра двије дозе вакцине примило 70 одсто одрасле популације у овој скандинавској земљи

Шведска ће 29. септембра укинути готово све преостале епидемиолошке мјере због високе стопе имунизације становништва и ниске стопе смртности. 

Одлука о скорашњем укидању ионако благих мјера заснива се на високој стопи имунизације и ниској стопи смртности од ковида.

До 7. септембра у Шведској је двије дозе вакцине примило 70 одсто одрасле популације, а укупно 81,6 процената грађана старијих од 18 година примило је барем једну дозу. 

Шведска у последње двије седмице има трећу најнижу стопу смртности од ковида у Европи, иза Лихтенштајна и Словачке, а такво стање траје од почетка љета.

Како преносе медији, од 29. септембра више неће бити ограничења броја учесника на јавним окупљањима, попут концерата или утакмица. Укидају се и ограничења приватних окупљања у затвореном, на којима до сада није могло бити више од 50 особа.

Можда највише изненађује повлачење препоруке за рад од куће, што значи да ће многа предузећа, јавне и државне установе након пуних годину и по позвати запослене да се врате у канцеларије.

Зараза у Шведској није нестала и дневни просјек је нешто више од 1.000 новообољелих.

Према ријечима званичника, оболијевају махом невакцинисане особе, па се интензивна кампања вакцинисања наставља у свим узрастима, а нарочито међу тинејџерима од 16 до 18 година.

Kовид потврда биће у употреби само за прелазак државне границе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:32