Džo Bajden / - FOTO: PRINTSKRIN
20/08/2024 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Bajden zaplakao na bini: U suzama predao štafetu Kamali Haris, tvrdi da nije ljut

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsjednika. Njegov govor je održan prilično kasno, a bio je i primetno uzrujan, pa su mu u nekim trenucima i pošle suze.

Govor Bajdena zvanično je najavila njihova ćerka Ešli Bajden, a aplauz prije njegovog govora trajao je tri minuta.

Džo Bajden je plakao, vikao i miješao reči dok je njegov govor na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji odložen do gluvog doba noći, što neki smatraju ponižavajućim za njega, nakon što je ispao iz trke.

Ovaj 81-godišnjak izašao je na scenu u Čikagu u ponedeljak uveče kako bi predao štafetu demokratskoj kandidatkinji Kamali Haris.

Bajdenovo glavno obraćanje na zatvaranju prvog dana konvencije nije počelo do 22:25. po lokalnom vremenu, a završio je nakon što su satovi otkucali ponoć na istočnoj obali.

Predsjednik je počeo brišući suzu dok ga je ćerka Ešli predstavila pred hiljadama navijača u Junajted centru.

Publika je uzvikivala: „Volimo te, Džo“, na šta je on odgovorio da i on njih voli i da voli Ameriku, piše Glas Amerike.

Oči su mu takođe bile vidno suzne tokom djelova njegovog oproštajnog govora, pošto je najstariji predsjednik u istoriji SAD bio preplavljen emocijama.

„Nisam ljut“

On je završio ono što će biti jedan od poslednjih velikih govora u njegovoj 53-godišnjoj političkoj karijeri, dok su Haris i članovi porodice Bajden, uključujući sina Hantera bili pored njega.

Bajden je insistirao da nije ljut što se povukao, uprkos mnoštvu demokrata koje su zahtevale da odustane, i rekao da je to uradio za dobrobit zemlje.

- Obećavam da ću biti najbolji volonter koji je Harisova i Volsova kampanja ikada vidjela - rekao je predsjednik.

Ni ovaj govor nije mogao da prođe bez lapsusa, dok je govorio o pravima na abortus.

- Žene su sada bez električne… nije im dozvoljeno, izvinite, ne,v bez elektorske… ili političke moći - petljao je, dok je pokušavao da citira slučaj Vrhovnog suda Dobs, koji je poništio presudu iz slučaja Ro protiv Vejda.

Kasnije u govoru prisjetio se svog mucanja iz djetinjstva – i kako je istrajao da postane predsjednik Sjedinjenih Država.

- Nigdje drugdje na svijetu dijete sa mucanjem i skromnim počecima u Skrantonu, Pensilvaniji i Delaveru ne bi moglo da odraste i sjedne za sto u Ovalnoj kancelariji -rekao je on, dodavši da je to zato što je Amerika uvijek bila „zemlja mogućnosti“.

- Da vas pitam: Da li ste spremni da glasate za slobodu? Da li ste spremni da izaberemo Kamalu Haris i Tima Volsa? - upitao je Bajden.

Bajden: Odluke koje sada donosimo odrediće sudbinu naše nacije i svijeta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 10:44