Руски удари на џихадисте у Сирији / - фото: ПРИНТСКРИН
31/10/2021 u 06:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Цијело брдо сравњено: Руски удари на џихадисте у Сириjи

Чини се да jе прекид ватре у Великом Идлибу, коjем су посредовале Русиjа и Турска прије више од годину дана, на ивици потпуног колапса

Ратни авиони Ваздушно-космичких снага Русиjе извели су 30. октобра наjмање 20 ваздушних напада на положаjе милитаната у сјеверозападном сириjском региону Велики Идлиб.

Десет ваздушних удара погодило jе штаб 23. дивизиjе Сириjске националне армиjе (СНА) коjу подржава Турска у близини града Ках у сјеверном дијелу Идлиба. Штаб су бомбардовали руски ратни авиони три дана раниjе. Међутим, тада очигледно ниjе био уништен. Шест других ваздушних напада гађало jе положаjе милитаната коjи се налазе на перифериjи града Бара у jужном Идлибу.

А преостала четири ваздушна удара погодила су положаjе милитаната у граду Кафр Амах у западном дијелу Алепа. Интензивни руски ваздушни напади су вероватно били одговор на недавна кршења примирjа у Великом Идлибу од стране Хаjат Тахрир ал Шама (ХТС) и СНА повезаних са Ал Каидом.

Касно 29. октобра, милитанти су гранатирали положаjе Сириjске арапске армиjе (САА) унутар и око града Саракиба у Идлибу. Приjављена jе материjална штета. Уjутру 30. октобра, милитанти су напали перифериjу града Jурин у сјеверозападноj области Хаме. Наводно су погинула два воjника.

Чини се да jе прекид ватре у Великом Идлибу, коjем су посредовале Русиjа и Турска прије више од годину дана, на ивици потпуног колапса.

Према недавним извештаjима, САА и њени савезници ускоро ће започети копнену операциjу у Великом Идлибу како би оjачали споразум о прекиду ватре. Турска, коjа има велике снаге у региону, већ jе упозорила да ће се супротставити свакоj таквоj операциjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 05:19