Скенирали мумију фараона / - принтскрин
29/12/2021 u 07:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Дигитално "размотана" мумиjа фараона стара 3.500 година

Египатски научници користили су неинвазивну дигиталну технологиjу скенирања и уз помоћ тродимензионалне компjутеризоване томографиjе (ЦТ) проучили су унутрашњост мумиjе

Научници из Каира дигитално су "одмотали" 3.500 година старо мумифицирано тело египатског фараона Аменхотепа I и тако открили врло интересантне детаље о њему.

Египатски научници користили су неинвазивну дигиталну технологиjу скенирања и уз помоћ тродимензионалне компjутеризоване томографиjе (ЦТ) проучили су унутрашњост мумиjе, преноси Роjтерс.

Како наводи Сахар Салем, радиолог коjа jе учествовала у откривању мумиjе, подаци до коjих су истраживачи дошли говоре да jе фараон имао уску браду, мали нос и коврџаву косу.

Она jе посебно нагласила да jе одушевљена чињеницом да jе при ''одмотавању'' открила да фараон и послије 3.500 година има запањуjући добро очуване зубе.

Осим чињенице да jе његово тијело добро очувано послије толико времена, откривен jе и раскошан накит с коjим jе фараон сахрањен, а научници до сада нису отварали и одмотавали ову мумиjу, са цвјетним вијенцима и занимљивом дрвеном маском за лице, како не би оштетили украсе.

Аменхотеп jе био други краљ из 18. династиjе и трон jе преузео након смрти свог оца Ахмоса, а владао jе Египтом око 21 годину између отприлике 1525. и 1504. прије нове ере.

Оригинална гробница Аменхотепа никада ниjе пронађена.

Његово мумифицирано тијело jе откривено 1881. године на локалитету у Луксору гдје су сакривене мумиjе краљева и племића, а тренутно се налази у Египатском музеjу у Каиру, наводи Роjтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 03:18