Izbjegnut sudar aviona / - JUTJUB/SKRINšOT
11/07/2024 u 22:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Dva aviona se zamalo sudarila na nebu iznad Sirakjusa

Federalna uprava za vazduhoplovstvo pokrenula je istragu nakon što je djelovalo da će se dva aviona velikih komercijalnih avio-kompanija sudariti u vazduhu, kako je prikazano na videu koji je snimila policija iz Sirakjusa u Njujorku.

Iako stručnjaci kažu da avioni zapravo nisu bili na putu da se sudare, na osnovu preliminarnih dokaza, neko vrijeme su letjeli u veoma blizu jedan drugom, piše CBS News.

Incident se dogodio u ponedeljak oko 11:50 po istočnom istočnom vremenu, rekli su zvaničnici. Piloti ta dva aviona zaobišli su sudar i očiglednu grešku u kontroli leta zbog koje je jednom avionu bilo dozvoljeno da poleti, dok je drugi istovremeno dobio dozvolu sletanja na istu pistu.

Zvuk komunikacije Kontrole vazdušnog saobraćaja sa pilotima na oba leta ukazuje da je kontrolor u početku dao zeleno svijetlo za slijetanje American Eagle Flight 5511, kojim upravlja PSA Airlines, na pistu 28.

Kontrolor je zatim dao još jedno zeleno svijetlo za polazak sa piste 28 za Delta Connection 5421, kojim upravlja Endeavour Air, koji je regionalni ogranak Delte.

U tom trenutku, pilot koji je letio američkim avionom, pitao je: Čekaj, ko ima dozvolu da poleti sa 28?

Saobraćajna kontrola je odgovorila američkom pilotu instrukcijama da prekine slijetanje i „okrene“, koje je pilot slijedio. Ali radarski podaci o letu pokazali su da je avion, dok se peo na visinu od oko 1.825 stopa, nastavio putem koji ga je na kraju odveo preko piste sa koje je poletao let Delta. Dok je avion Delta napuštao tlo i sam se peo, došlo je do trenutka kada je letio ispod američkog aviona.

Iz daljine je izgledalo kao da su nekoliko sekundi od udaranja jedno u drugo.

Delta je potvrdila da je na letu 5421, koji je krenuo ka Njujorku, bilo 76 putnika i četiri člana posade, uključujući dva pilota i dve stjuardese. Amerikan Erlajns je saopštio da je njegov let 5511, iz Vašingtona, imao 75 putnika i četiri člana posade. U incidentu niko nije povređen.

FAA je saopštila da istražuje incident i šta je moglo dovesti do njega.

Aerodromskog radnika pregazio avion od 77 tona

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:42