/ - FOTO YOUTUBE EL PAÍS
09/01/2024 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ekvador: Vanredno stanje nakon novog bijega najtraženijeg narko-bosa

itovo pravo ime je José Adolfo Macías Villamar. Smatra se najmoćnijim kriminalcem u Ekvadoru

Predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je juče vanredno stanje u zemlji nakon što se saznalo da je ozloglašeni kriminalac Fito pobjegao iz zatvora u kojem je služio 34-godišnju kaznu, piše Crimesite.

- Upravo sam proglasio vanredno stanje u zemlji kako bi oružane snage dobile punu političku i pravnu podršku u svojim akcijam-,kaže on u videu.

Prema Ecuador Timesu na engleskom jeziku, od nedjelje je nejasno gdje je narko- bos. Bio je potreban sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost da se definitivno utvrdi da se ne zna gdje se nalazi vođa narko organizacije Choneros.

Gradonačelnik grada Guayaquil, odakle je Fito pobjegao, rekao je da je 100 službenika sigurnosti stacionirano na strateškim tačkama "kako bi ojačali sigurnost". Ovo uključuje elitne trupe i mnoge kamere za video nadzor.

Internet stranica o kriminalu narkotika Insight Crime izvještava da će Ekvador biti deseta najnasilnija zemlja u Srednjoj i Južnoj Americi 2022. godine, sa porastom ubistava od 83 posto. Ušao je u prva tri 2023. godine, zbog nasilja između bandi koje se bore oko profita od droge. Došlo je do ogromnog porasta trgovine kokainom u Ekvadoru.

Većina droge koja je ilegalno prokrijumčarena u Holandiju, preko luke Roterdam, dolazi iz Ekvadora. 2023. godine u zemlji je ubijen predsjednički kandidat, pod sumnjom da je umiješan odred za atentate koji radi za meksičke narko kartele.

Fitovo pravo ime je José Adolfo Macías Villamar. Smatra se najmoćnijim kriminalcem u Ekvadoru. Fito je vođa ‘Los Choneros‘, kriminalne bande na koju se gleda kao na naoružano krilo meksičkog kartela Sinaloa u toj zemlji. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:11