Роскосмос ТВ (Скриншот)
06/10/2021 u 22:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Историјски подухват: Руска филмска екипа стигла на Међународну свемирску станицу

Ова мисија се показала историјском на више начина, сматра Николај Вдовин, који је коментарисао директан пренос искрцавања двочлане филмске екипе

Свемирска летјелица са руском глумицом Јулијом Пересиљд и редитељем Климом Шипенком, у пратњи астронаута Антона Шкаплерова, стигла је на Међународну свемирску станицу, јављају RTS, RT.

Гледаоци директног преноса искрцавања били су изненађени када су видјели да глумица активно учествује у маневру ручног пристајања модула.

Познати глумац и филмски стваралац Клим Шипенко заједно са професионалним космонаутом Антоном Шкаплеровим одлетио је рано јутрос са космодрома Бајконор на броду „Сојуз МС-19. Свемирски брод није успио да пристане уз Међународну свемирску станицу у аутоматском режиму, па је приступ прекинут, а Шкаплеров је успјешно спровео процедуру ручно.

На велико изненађење неких посматрача, глумица Јулија Пересиљд је активно учествовала у том процесу. У директном преносу искрцавања које је емитовала руска свемирска агенција Роскосмос чула се и комуникација изеђу чланова посаде, а гледаоци су имали прилику да се увјере како глумица потврђује извршавање команди добијених од команданта и даје му повратне информације.

С обзиром на то да је обука кроз коју је прошла руска глумица била драстично краћа и много мање захтјевна у поређењу са оним што професионални астронаути пролазе прије него што сједну у свемирски брод, сви су били изненађени оним што су видјели.

Ова мисија се показала историјском на више начина, сматра Николај Вдовин, који је коментарисао директан пренос искрцавања двочлане филмске екипе.

-У орбити је једна жена, Рускиња, која учествује у пристајању упркос томе што није професионалац- напоменуо је Вдовин.

Иначе, руски свемирски програм је можда био први у свијету који је жену послао у свемир и у коме је жена извела прву шетњу у отвореном космосу, али је био прилично конзервативан у погледу укључивања жена у посаде истраживача свемира.

У агенцији су биле укупно четири професионалне жене космонауткиње: Валентина Терешкова и Светлана Савитска у време СССР-а, и Елена Кондакова и Елена Серова у савременој Русији. Нјих четири укупно су летјеле на само шест мисија. Зато је, вјероватно ова активна улога коју је преузела глумица изненадила публику.

Јулија Пересиљд и Клим Шипенко су први филмски ствараоци који ће снимати у ниској Земљиној орбити. Филм под називом Изазов говори о љекарки која је по хитном поступку упућена на Међународну свемирску станицу како би спасила живот космонауту.

ВИДЕО: Роскосмос ТВ (јутјуб)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:48