Ilon Mask se dovezao u robotaksiju na pozornicu / - FOTO: X
11/10/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ovo je dugoočekivani robotaksi: Ilon Mask se u njemu dovezao na pozornicu

Šef Tesle Ilon Mask, predstavio je dugo očekivani robotaksi kompanije, nazvan "sajberkeb" (cybercab), u Varner Bros studiju u Burbanku, Kalifornija, u četvrtak uveče.

Vozilo futurističkog izgleda, sa dvoja vrata nalik krilima i bez papučica ili volana, dovezlo je Maska pred publiku željnu da čuje detalje o projektu koji on smatra ključnim za sledeće poglavlje Tesle.

Na događaju pod nazivom „Mi, robot“, milijarder je ponovio svoj stav da će potpuno autonomna vozila biti sigurnija od onih kojima upravljaju ljudi, i da mogu čak donijeti zaradu svojim vlasnicima tako što će biti iznajmljena za vožnje.

Međutim, njegova projekcija da će proizvodnja „sajberkeba“ početi „prije 2027. godine“ pokrenula je pitanja o tome da li će Mask ponovo probiti vlastite rokove za isporuku potpuno autonomnog vozila koje može konkurisati rivalima kao što je „vejmo“, (waymo) u vlasništvu „Alfabet-a“.

- Trudim se da budem optimističan sa vremenskim okvirima - našalio se Mask tokom događaja dok je govorio o „sajberkebu“, za koji je rekao da će koštati manje od 30.000 dolara (23.000 funti).

Mask je takođe rekao da očekuje da vidi „potpuno autonomnu tehnologiju bez nadzora“ dostupnu u Teslinim modelima 3 i Y u Teksasu i Kaliforniji sledeće godine, „uz dozvolu gde god regulatori to odobre“.

Međutim, ta dozvola nije zagarantovana.

Mask govorio na Trampovom skupu: Ako ne pobijedi, ovo će biti posljednji izbori

- To je veliki komad metala koji se kreće velikim brzinama po putevima, pa su sigurnosni rizici značajni - rekao je Samita Samanarajake, vanredni profesor inženjeringa na Univerzitetu Kornel.

Tesline ambicije u vezi sa autonomnim vozilima oslanjaju se na kamere koje su jeftinije od radara i LIDAR senzora, koji su tehnološki temelj mnogih konkurentskih vozila.

Učeći svoje automobile da voze, Tesla planira da koristi vještačku inteligenciju (AI) obučenu pomoću sirovih podataka koje prikuplja iz miliona svojih vozila.

Međutim, istraživačka zajednica „nije uvjerena da Teslin stil rada može pružiti sigurnosne garancije koje bismo željeli,“ rekao je Samanarajake.

Odlaganje

Projekat sajberkeb je doživio odlaganja, a prvobitno je trebalo da bude objavljen u avgustu.

Ovog ljeta, u objavi na X-u, ranije poznatom kao Tviter, Mask je rekao da je kašnjenje uzrokovano promjenama u dizajnu koje je smatrao važnim.

U međuvremenu, konkurentski robotaksiji već funkcionišu na nekim putevima u SAD-u.

Tesla takođe izgleda kao da je na pragu da zabilježi prvi pad u godišnjoj prodaji, dok se konkurenti gomilaju na tržištu električnih vozila, čak i kada je prodaja oslabila.

Uprkos tom lošem okruženju, događaj u četvrtak je bio pun spektakla, uz robote koji plešu i služe piće posjetiocima.

Mask je takođe predstavio još jedan prototip za „robo-van“, koji može prevoziti do 20 putnika odjednom.

Elegantni šatl „mogao bi biti način prevoza tokom narednih godina koji Tesla koristi,“ rekao je Dan Ajves, generalni direktor „Wedbush Securities“, koji je prisustvovao događaju.

Jedan analitičar je rekao da je događaj djelovao kao korak unazad u prošlost, ali i kao signal za budući put.

- Mask je sjajno predstavio idealnu budućnost transporta koja obećava da će nam osloboditi vreme i povećati sigurnost - rekla je Džesika Koldvel, šef analitike u „Edmunds-u“.

Međutim, pozitivan ton nije zasjenio ambiciju vremenskih rokova koje je naveo Mask.

- Mnogi se pitaju kako će to biti ostvareno sa praktične tačke gledišta - dodala je Koldvel.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ROBOTAKSIILON MASK
11. oktobar 2024 11:08