Novi snimak NLO-a / screenshot Twitter
21/04/2023 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Pentagon objavio novi snimak NLO-a: Ne možemo ovo da objasnimo

AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze vanzemaljskih aktivnosti, vanzemaljske tehnologije ili objekata koji se ne ponašaju u skladu sa poznatim zakonima fizike“, rekao je Kirkpatrik senatorima

Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena, poznatih kao NLO, rekao je Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove kancelarije za rješavanje anomalija u svim domenima (AARO), dok je Senatu puštao dvije trake.

Kirkpatrik je prekjuče rekao podkomitetu Senata za oružane snage da je broj viđenja takvih pojava porastao sa 350 prijavljenih u neklasifikovanom obavještajnom izvještaju o neidentifikovanim vazdušnim pojavama objavljenom ranije ove godine. 

"Oko polovine od 650 slučajeva koje smo dali prioritet za posmatranje zbog zanimljive anomalne vrijednosti. Sada moramo da prođemo kroz njih i utvrdimo za koliko imamo stvarne podatke", rekao je Kirkpatrik i dodao da njegova kancelarija pomaže Pentagonu i obavještajnim agencijama da identifikuju nove tehnologije iz stranih zemalja. 

Istovremeno je puštao video-snimke dva slučaja viđenja NLO-a sa kojih je skinuta oznaka tajnosti; jedan koji je riješen i drugi za koji još nema objašnjenja. Prva prikazuje malu srebrnastu kuglu koja je proletjela pored američkog drona MK-9 na Bliskom istoku 2022. godine. Dron je kamerom pratio objekat dok se kretao nebom, ulazio i izlazio iz vidokruga. 

Kirkpatrik je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo dokaza osim snimka.

„Biće gotovo nemoguće u potpunosti identifikovati ovaj fenomen samo na osnovu video-zapisa“, rekao je on. 

Drugi video prikazuje viđenje iz južne Azije ranije ove godine, u kojem je objekat proletio pored dvije bespilotne letjelice MK-9. Nakon što su stručnjaci pregledali video-snimak po kadar, shvatili su da je u pitanju „sjenka”. „Ovo je infracrveno, a ovo je toplotni potpis motora na putničkom avionu koji je letio u blizini mjesta gdje su se nalazila dva drona“, objasnio je on. 

„AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze vanzemaljskih aktivnosti, vanzemaljske tehnologije ili objekata koji se ne ponašaju u skladu sa poznatim zakonima fizike“, rekao je Kirkpatrik senatorima, prenosi CNN.

Članovi Senata su potom pitali Kirkpatrika o mogućnostima novih tehnologija iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. On je odgovorio da bi mali broj viđenja neidentifikovanih vazdušnih fenomena zaista mogao biti dokaz potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, kako je rekao, prosleđuju obaveštajnoj službi na dalju istragu. 

"Postoje li tehnološke mogućnosti koje bi se mogle koristiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Da li imam dokaze da je to slučaj u ovim slučajevima? Ne, ali neki faktori me zabrinjavaju", rekao je Kirkpatrik. 

NLO (neidentifikovani leteći objekti) su objekti ili fenomeni koji se nakon stručnog ispitivanja još uvijek ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da je automatski riječ o vanzemaljskoj letjelici ili nekim natprirodnim silama, već da trenutno ne postoji naučno objašnjenje za viđenja.

U većini slučajeva, nakon detaljnijeg istraživanja, NLO-i se otkrivaju kao prirodni fenomeni, kao što su loptaste munje, meteorološki baloni i uređaji, poput stranih špijunskih letjelica i dronova ili dobrih foto montaža.

Iako se u javnosti ovakva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju NLO-i, koji se koristi u američkim odbrambenim i obaviještajnim krugovima, je „neidentifikovani vazdušni fenomeni (UAP)“, što u prevodu znači neidentifikovani vazdušni pojave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:18