/ - TVITER, PRINTSCREEN
25/10/2021 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Пуч у Судану, демонстранти блокирали улице, изашли и воjска и паравоjне снаге

Аеродром у Картуму jе затворен, а међународни летови су данас обустављени, извијестио jе телевизиjски канал Ал Арабиjа са сједиштем у Дубаиjу, усред извјештаjа о воjном удару

Тешко наоружана суданска воjска и паравоjне снаге распоређене су данас широм престонице Картума ограничаваjући кретање цивила.

Демонстранти, коjи се противе пучу, носили су националну заставу палили су гуме у разним дјеловима града, jавља агенциjа Роjтерс.

Воjне снаге су прије зоре ухапсиле више званичника цивилних власти, jавила jе телевизиjа Ал Хадат, док jе jедна истакнута продемократска група позвала Суданце да изађу на улице како би се супротставили било каквом воjном удару.

Суданска професионална асоциjациjа (СПА) позвала jе данас на генерални штраjк и грађанску непослушност уочи "воjног удара" након хапшења истакнутих чланова цивилног руководства земље.

"Позивамо масе да изађу на улице и окупираjу их, затворе све путеве барикадама, започну генерални штраjк и не сарађуjу са пучистима и користе грађанску непослушност како би се суочили с њима", наводи се у саопштењу те групе. Већина чланова суданске владе и велики броj лидера провладиних партиjа ухапшени су у очигледном државном удару у Картуму, извијестио jе Роjтерсов свједок.

Ухапшени су и Фаjсал Мохамед Салих, бивши министар и савјетник премиjера, и члан владаjућег Сувереног савјета Мохамедал-Факи Солеjман.

Аеродром у Картуму jе затворен, а међународни летови су данас обустављени, извијестио jе телевизиjски канал Ал Арабиjа са сједиштем у Дубаиjу, усред извјештаjа о воjном удару.

ЕУ и САД изразили забринутост због воjног удара

Европска униjа jе заjедно са Сjедињеним Америчким Државама изразила озбиљну забринутост због могућег воjног удара у Судану, а високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ jе на Твитеру написао да са "наjвећом забринутошћу" прати догађања у тоj држави.

Он jе тако реаговао на последња дешавања у тоj земљи на сјевероистоку Африке, након што су се поjавили извјештаjи да су суданске воjне снаге ухапсиле неколико високих владиних званичника, укључуjући привременог премиjера, преноси агенциjа АП.

"ЕУ позива све заинтересоване стране и регионалне партнере да врате процес транзициjе на колосијек", написао jе Борељ, мислећи на крхку транзициjу Судана са аутократиjе на демократиjу након свргавања дугогодишњег владара Омара ал-Башира 2019. године.

Нешто раниjе jе амерички специjални изасланик за Африку Џефри Фелтман рекао jе да jе Вашингтон "дубоко узнемирен" и указао да ће воjни удар угрозити америчку помоћ тоj осиромашеноj земљи.

"Као што смо више пута понављали, било каква насилна промена прелазне владе угрозиће америчку помоћ", саопштио jе амерички биро за афричка питања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:31