/ foto youtube
18/11/2021 u 22:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ракови прекинули саобраћај

Осим по свом епском путовању, црвени ракови су познати по томе што су канибали, једу своје младе

Годишња миграција црвених ракова узроковала је прекид саобраћаја на аустраијлском Божићном отоку. Осим по свом епском путовању, црвени ракови су познати по томе што су канибали, односно по томе што једу своје младе.

Десетине милиона ракова практично је заузело Божићни оток који се налази сјеверозападно од аустралијског копна. Паркс Аустралиа, владино тијело задужено за очување дивљих животиња на острву, послало је на терен своје запослене како би склањали ракове с цесте, омогућили одвијање саобраћаја те обавјештавали становнике о затвореним путевима, преноси РТЦГ портал.

Власти су добро припремљене за марш ракова јер се то понавља сваке године, обично у октобру и новембру. Чак постоје специјални тунели и мостови испод и изнад прометних путева како би се минимизирало страдање ракова под точковима возила.

Миграција црвених ракова на Божићном острву је постала једна од главних туристичких атракција. Тачан период путовања црвених ракова из шуме до океана се одређује на основу кише и мјесечевих фаза.

Миграцију предводе мушки, а потом женски ракови.

Када дођу до океана, слиједи парење, а свака женка излегне и до 100.000 јаја. Међутим, већина ракова се никада не врати у шуму јер их поједу рибе и ајкуле. Такође, ларве које доспију на плажу често буду оброк старијих јединки исте врсте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:23