Bijeli bizon / - SKRINšOT/JUTJUB
13/06/2024 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Rodio se mali bijeli bizon – indijanska plemena ushićena zbog drevnog proročanstva

Dolazak nevjerovatno rijetkog mladunčeta bijelog bizona na svijet u Nacionalnom parku Jelouston, veliki je događaj za indijanska plemena koja na njegov dolazak gledaju kao na vjersko proročanstvo koje najavljuje veliku promjenu.

Primijećen je u oblasti doline Lamar u tom parku, što ga čini prvim bijelim bizonom koji je rođen iz poslednjeg divljeg krda u SAD, prema savremenim zapisima.

Ostala rođenja bijelog bizona poslednjih decenija desila su se u zatočeništvu i to od roditelja koji su sadržali DNK domaćih krava, prenosi BBC.

Fotografkinja iz Montane Erin Braten snimila je mladog bizona u dolini Lamar 4. juna dok je bila u posjeti parku sa troje od svoje osmoro djece.

Zaglavljena na putu u parku zbog dolaska krda bizona koje se sporo kreće, primijetila je mladunče sa druge strane reke, skoro 100 metara dalje, i u početku je mislisla da je u pitanju kojot, zbog njegove svijetle boje, poput pijeska.

- Odjednom su me obuzele brojne misli i emocije - rekla je za BBC gospođa Braten, koja je odrastala slušajući mitove o svetom bijelom mladunčetu bizona.

- Bilo je tako nevjerovatno. Mislila sam da ću imati veće šanse da snimim Big foota nego bijelo bizonče - dodaje ona.

Rođenje bijelog bizona je sveti događaj za mnoga domorodačka plemena, uključujući narod Lakota, koji vjeruju da se odnosi na vrijeme od prije oko 2.000 godina kada je hrane bilo malo, a bizoni rijetko viđani.

Legenda o Lakoti govori o prelijepoj ženi koja se pojavila i ljudima donijela darove u vidu svete lule i zavežljaja. Žena im je rekla da će se vratiti da uspostavi harmoniju u nemirnom svijetu, a zatim se otkotrljala četiri puta, mijenjajući svaki put boju prije nego što je postala bijeli bizon.

Sa njenim odlaskom bizoni su se vratili, a bijeli bizoni se sada doživljavaju kao znak da se „molitve čuju i da dolazi promjena“.

Žena bizon se smatra centralnim prorokom – figurom nalik na mesije – u teologiji mnogih plemena, uključujući Sijukse, Čirokije, Komanče i Navaho.

Priča o njoj često se upoređuje sa pričom o Isusu Hristu u hrišćanskoj vjeri.

Sajmon Moja-Smit, pisac Oglala Lakota koji je takođe odrastao na priči o ženi bijelog bizona, rekao je za BBC da se dolazak bijelog teleta, prema tradiciji, smatra i „blagoslovom i upozorenjem“.

Slonovi oslovljavaјu јedni druge po imenu, otkrili naučnici

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:40