Veliki požari u Čileu / - SCREENSHOT TWITTER
04/02/2023 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Veliki požari u Čileu: Proglašeno stanje prirodne katastrofe, 13 mrtvih

Nacionalna agencija za šumarstvo Čilea danas je saopštila da se vatrogasci aktivno bore protiv 80 od ukupno 231 požara, dok je 151 požar pod kontrolom

Vlasti u Čileu su saopštile da su desetine požara koji bukte na 14.000 hektara zemlje u ovoj južnoameričkoj državi za sada odnijele najmanje 13 života.

Vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe u oblasti Biobio a Nuble, a pogođena je i oblast La Araukanija, prenosi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Čilea Karolina Toha saopštila je da je vatra oštetila stotine kuća. Nacionalna agencija za šumarstvo Čilea (CONAF) je danas saopštila da se vatrogasci aktivno bore protiv 80 od ukupno 231 požara, dok je 151 požar pod kontrolom.

Prema oficijalnim podacima, objavljenim juče, požari su zahvatili površinu od 40.000 hektara zemlje.

Predsjednik Čilea Gabrijel Borić je skratio svoj letnji odmor i uputio se u oblasti Biobio a Nuble, koje imaju oko dva miliona stanovnika.

Požari u najteže pogođenim oblastima ometaju saobraćaj na autoputevima, a vremenska prognoza ne uliva optimizam.

U Čilanu, glavnom gradu oblasti Nuble, je juče izmjereno 38 stepeni, a narednih dana očekuju se i jaki vjetrovi koji mogu da dodatno otežaju situaciju vatrogascima i spasiocima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:47