Ilustracija / -FOTO: SHUTTERSTOCK
30/05/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada Slovenije usvojila odluku o priznavanju Palestine

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici usvojila odluku da Narodnoj skupštini predloži priznanje Palestine kao nezavisne i suverene države. Očekuje se da će poslanici o tome odlučiti na vanrednoj sjednici u utorak sljedeće sedmice, javlja N1 Slovenija.

Vlada je uputila prijedlog Narodnoj skupštini Slovenije da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Kako je napisala u obrazloženju, Slovenija kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a stalno ukazuje na neodrživost postojećeg stanja zbog neriješenog palestinskog pitanja i opasnosti od ozbiljne eskalacije u regionu.

- Slovenija će nastaviti da se zalaže za postizanje mira i sigurnosti u širem regionu, što je u njenom strateškom interesu, i oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa - istakla je Vlada.

Navedeno je da će priznanje povećati međunarodni pritisak na Izrael i Hamas da se vrate pregovorima o trajnom prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Španija zvanično priznala državu Palestinu

- Time bi se zaustavilo ubijanje civila, omogućila dostava humanitarne pomoći i rasprava o potrebnim koracima nakon okončanja sukoba - može se pročitati u obrazloženju prijedloga odluke o priznanju Palestine.

Vlada Slovenije ovim priznanjem, kako je navela, želi poslati odlučujući politički signal da je potrebno što prije okončati nesrazmjeran izraelski vojni napad na Gazu, koji je do sada izazvao materijalna razaranja i nekontrolisanu humanitarnu krizu.

Istovremeno, slovenačka vlada ponavlja da “priznanje nije nagrada terorističkom pokretu Hamas za teroristički napad na Izrael”.

- S tim ciljem šalje se poruka da Izrael ima pravo na sigurnost, što uključuje i neprihvatljivost terorističkih napada na Izrael, uključujući i preziran čin uzimanja talaca - naglašava ministarski tim.

Slovenija je postupak pokrenula 9. maja i najavila da će prijedlog uputiti Narodnoj skupštini najkasnije do 13. juna.

Podsjećamo, od početka rata između Izraela i Palestine do sada su tri zemlje EU – Norveška, Irska i Španija, priznale Palestinu kao državu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:06