/ - ФОТО: Курир.рс
28/08/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Воjска САД дроновима напала Исламску државу у Авганистану

Председник Џо Баjден обећао jе у четвртак да ће Сjедињене Државе казнити одговорне за напад, рекавши како jе наредио Пентагону да смисли планове за напад на починитеље

САД су покренуле напад беспилотним летелицама против Исламске државе у источном Авганистану, саопштила jе воjска, након што jе у самоубилачком бомбашком нападу на аеродром у Кабулу у четвртак погинуло 13 америчких воjника и више од 100 авганистанских цивила.

Председник Џо Баjден обећао jе у четвртак да ће Сjедињене Државе казнити одговорне за напад, рекавши како jе наредио Пентагону да смисли планове за напад на починитеље.

Централна команда САД саопштила jе да се удар догодио у провинциjи Нангархар, источно од Кабула и на граници с Пакистаном. Ниjе наведено да ли jе циљ повезан с нападом на аеродром. “Први показатељи су да смо убили мету. Не знамо за цивилне жртве”, наводи се у америчком воjном саопштењу.

Исламска држава ИСИС -К, (К се односи на Кхорасан, односно Хорасан, историjску региjу у централноj Азиjи коjа такође укључуjе и Авганистан) милитаната коjи су се претходно борили против америчких снага у Сириjи и Ираку, саопштила jе да jе извршила напад у четвртак у коjем jе погинуло више од 100 људи – укључуjући Авганистанце коjи су покушавали да напусте земљу.

Осим 13 погинулих америчких воjника, 18 рањених превезено jе у Немачку, jавља Реутерс, преноси Н1.

На аеродрому у Кабулу налази се отприлике 5.000 америчких воjника коjи помажу у евакуациjи америчких грађана, угрожених Авганистанаца и других националности. Евакуациjа цивила и страних воjника требало би да се заврши до 31. августа, рока коjи jе усаглашен с талибанима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:54