Александар Вучић / - РТС
18/09/2021 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Турска је пријатељ Србије, у Хрватској се води медијска хајка против мене

- До краја године очекујем званичну посјету предсједника Ердогана Србији - рекао је Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Првенствено је тема разговора била економија. 

- Омогућићемо нашим грађанима бољу робну размјену и лакши прелазак границе. Наша сарадња је сада на најбољем могућем, рекао бих историјском нивоу - рекао је Вучић.

Такође, Вучић и Ердоган су причали и у односима у региону, како билатералних, тако и мултилатералних.

- До краја године очекујем званичну посјету предсједника Ердогана Србији - рекао је Вучић.

Он је истакао да је Турска важна регионална сила.

- Разговарали смо о доносима у региону и има ту неких ствари које не могу да откривам. Важно је да Турска подржава дијалог Београда и Приштине. Турска је пријатељ Србије и њихова подршка нам је важна и у очување регионалног мира и стабилности - каже Вучић.

Предсједник је навео да је робна размјена са Турском увећана вишеструко и да ће грађани Србије имати велике користи од сарадње са овом земљом.

- У политици и економији не постоји ништа што се рјешава за дан - рекао је Вучић.

Вучић каже да је лично задовољан састанком са Ердоганом.

Вучић је тада изразио задовољство постигнутим нивом билатералних односа за које је рекао да их одликује интензиван политички дијалог, продубљена сарадња и међусобно поверење и поштовање, а оцијењено је да "изузетан лични и професионални однос двојице предсједника значајно доприноси развоју политичких, економских и свих других веза између Србије и Турске".

- Инвестиције турских компанија у Србију у последње двије године се интензивирају са перспективом даљег раста - навео је Вучић.

Иначе, када је реч о економској сарадњи двије земље, спољно-трговинска размјена износи више од милијарду и 300 милиона долара, а у нашој земљи послује више од 800 турских компанија које запошљавају око 10.000 радника.

Медијска хистерија у Хрватској

Предсједник Србије Александар Вучић коментарисао је хистерију хрватских медија и рекао да очекује да их опишу да су гори од свих српских таблоида због тога што би и он сам потписао 80 одсто ствари које су написали. 

Вучић је рекао да никада у савременој историји, ни у једној земљи, није вођена хајка на некога данас, као на њега у Хрватској.

Вучић је рекао да су Хрвати и даље испред Србије у односу БДП по глави становника, али да Србија смањује ту разлику.

- Србија стиже и престиже Хрватску по свим економским параметрима и то је оно што их највише боли. Честитам им на свим успјесима, али ја се радујем свим успјесима моје земље, радујем се и наоружању и нашој јакој војсци која никог не напада, нити има жељу, већ штити интересе Србије и српског народа. Радујем се јакој Србији - каже Вучић.

Размислите зашто им ја толико сметам, рекао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:23