Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
22/09/2024 u 22:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučić u Njujorku: Mir važniji od svega, Srbija nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti

Na plenarnoj sesiji Samita o budućnosti u Njujorku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas mir važniji od svega, ali da ga niko ne vidi kao pravu vrijednost.

Srbija podržava plan generalnog sekretara UN i podržava Pakt budućnosti, bez obzira na to što želimo bolje razumijevanje za male zemlje, istakao je Vučić, prenosi RTS.

On je poručio da je neverovatno sa koliko laži i licemerja velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist.

- Neću vam oduzimati vrijeme citiranjem junaka stripa Alan Ford ili govoreći da je bolje da imamo mir i saradnju, nego rat i sukobe; da je bolje da budemo zdravi nego bolesni, rekao je Vučić.

Dodao je da ne želi da ponavlja neke prazne priče, pošto se međunarodno pravo primjenjuje, uglavnom, više na velike sile, a ne na one male.

Predsjednik Srbije je poručio da je mir veoma važan, ali i da velike zemlje jako često koriste mir u svoju korist, a drugi dosta gube u tome.

- Svi akteri, bez izuzetaka, pozivaće se na međunarodno pravo u svoju korist. A namjerno zaboravljaju ono što su sve radili i što rade danas. Tako da sve te velike sile treba podsjetiti na to da ne treba da krše prava. Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i podržava Pakt budućnosti, bez obzira na to što želimo da vidimo više kompromisa, rekao je Vučić. 

UN usvojile Pakt za budućnost

Srbija će se oduprijeti svim "woke" pokretima 

Vučić je poručio da će se Srbija oduprijeti svim "woke" pokretima koji se nameću njenim tradicinalnom vrijednostima.

- Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od mnogih poštuje norme i regulativu međunarodnog prava. Istovremeno Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti, rekao je Vučić na Samitu o budućnosti koji se održava u sjedištu UN u Njujorku.

On je u govoru ocijenio da su za Srbiju bitni teme održivi razvoj, finansijski razvoj, međunarodni mir i bezbjednost, nauka, tehnologija i digitalna saradnja, mlade generacije i transformisanje globalnog upravljanja.

- Svakako da Srbija podržava ono što je bitno i da pitanje klimatskih promjena jeste nešto što, kao i Kina, podržava. Vjerujemo da će SAD i UN imati više razumijevanja za postojeću finansijsku arhitekturu, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija vjeruje da zaslužuju pažnju napomene Brazila i Rusije vezane za klimatske promjene, jer su one fokusirane na bezbjednost.

- Srbija vjeruje da je važno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahtjeva mnogih drugih država, kada pričamo o porodicama i tradicionalnim vrijednostima, jer ljudska prava su jedna stvar, a zloupotreba ljudskih prava može da se kosi sa nekim tradicionalim pravima koje mnoge zemlje ne mogu da prihvate, posebno ako pričamo o porodičnim vrijednostima. Te vrijednosti su nešto što Republika Srbija njeguje, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio novinarima u Njujorku, pred početak Samita o budućnosti, da po Rezoluciji 1244 SB UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

- Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema nikakve sumnje, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra odbrane privremenih institucija samouprave u Prištini u kojima je najavio transformaciju tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. septembar 2024 22:53