Марија Захарова / - РТРС
22/01/2022 u 07:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захарова прекорила Блинкена због двоструких аршина у вези Украјине и Бјелорусије

Она је додала да је половина времена током самита Г7 посвећена питањима која нису у надлежности Групе седам најразвијенијих земаља свијета, коју нико није „позвао“ да рјешавају проблеме других земаља

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прекорила је америчког државног секретара Ентонија Блинкена због двоструктих аршина у вези разговора о проблемима Украјине и Бјелорусије без учешћа представника те двије земље.

„Блинкен је рекао: 'САД инсистирају на томе да не треба разговарати о ситуацији о Украјини без представника Украјине, о захтјевима НАТО-а – без учешћа представника НАТО-а, о Европи – без представника Европе'. А о ситуацији у Бјјелорусији може (се разговарати) без Белорусије? Венецуеалански новац се може бројати без владе Венецуеле? Руски гас се може распоређивати по Европи без сагласности Русије?“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.

Она је додала да је половина времена током самита Г7 посвећена питањима која нису у надлежности Групе седам најразвијенијих земаља свијета, коју нико није „позвао“ да рјешавају проблеме других земаља.

„Али без обзира на то – они дискутују. Партнери се запетљали са 'вриједностима'“, оцијенила је портпаролка.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“ да Сједињене Америчке Државе покушавају да „удруже напоре земаља“ како би „јасно ставиле до знања да ће бити колосалних посљедица по Русију“ ако, како тврди, предузме агресивна дејства против Украјине о којима Кијев и западне државе у посљедње вријеме активно говоре. Он је поручио да су „земље Г7 најавиле озбиљне посљедице, Европска унија и НАТО се држе истог става“.

Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не пријети и нема намјеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:46