Марија Захарова / - SPUTNJIK
23/10/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захарова: Протјеривање руских дипломата из Приштине, груба антируска провокација

Приштина jе као аргумент навела опасност по националну безбједност и уставни поредак коjи, како истиче Захарова, у покраjини фактички не постоjи

Портпаролка руског Министарства спољних послова Мариjа Захарова оцијенила jе обjаву тзв. косовске власти о томе да су двоjица руских дипломата у покраjини непожељне особе, као грубу антируску провокациjу, преносе Вечерње новости.

Таj поступак, додала jе она, неће имати посљедице по њихов правни статус.

Ради се о двоjици дипломата коjи раде у приштинском одељењу руске амбасаде у Србиjи.

Приштина jе као аргумент навела опасност по националну безбједност и уставни поредак коjи, како истиче Захарова, у покраjини фактички не постоjи.

- Полазимо од тога да таj испад администрациjе у Приштини не повлачи за собом посљедице по правни статус поменутих руских дипломата. У складу с међународним правом и Резолуциjом СБ УН 1244, коjа jе основ за нормализациjу ситуациjе на Косову, они су акредитовани при Мисиjи УН (УНМИК) и немаjу никакве везе са структурама самопроглашене „државе” - наводи се у коментару Министарства спољних послова Русиjе.

Како jе навела Захарова, по свему судећи ради се о намјерноj провокациjи у прилог западног проjекта марионетске власти на Косову коjа спроводи агресивну политику усмјерену не и последњи пут против Русиjе и њене конструктивне улоге на Балкану.

- Позивамо УНМИК и међународне снаге на Косову да у оквиру своjих овлашћења у складу са Резолуциjом СБ УН 1244 осигураjу безбједност и неопходне услове за нормалан рад персонала руске канцелариjе у Приштини. Очекуjемо од администрациjе УН одговараjуће писане гаранциjе - истакла jе Захарова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:46