Ilustracija / - FOTO: PEXELS
07/10/2023 u 08:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapošljavanje u SAD-u snažno ubrzalo u septembru

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u septembru u sektoru aktivnosti u slobodno vrijeme i ugostiteljstvu, te u zdravstvu

Poslodavci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) snažno su pojačali tempo zapošljavanja u septembru, otvoriviši neto 50 odsto više novih radnih mjesta nego u avgustu i više od prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, saopšteno je iz američkog Ministarstva rada.

U septembru je u SAD-u neto otvoreno 336 hiljada novih radnih mjesta, nakon revidiranih 227 hiljada u avgustu i 236 hiljada u julu, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u septembru u sektoru aktivnosti u slobodno vrijeme i ugostiteljstvu, te u zdravstvu. Pojačano se zapošljavalo i u stručnim, naučnim i tehničkim uslugama, te u sistemu socijalne zaštite.

Znatno su prosjek u prethodnih 12 mjeseci nadmašili sektor aktivnosti u slobodno vrijeme i državne službe.

Privatni sektor neto je otvorio 263 hiljade novih radnih mjesta, a državni 73 hiljade, pokazuju podaci Ministarstva.

Stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8 odsto, kao i u avgustu, uz gotovo nepromijenjen broj nezaposlenih, približno 6,4 miliona.

Prosječna zaradapo satu porasla je 0,2 odsto u odnosu na avgust, na 33,88 USD. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je 4,2 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:15