/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
15/12/2021 u 21:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршни самит ЕУ лидера у Бриселу

На крају самита лидери чланица које користе заједничку валуту еуро требало би да током вечере у Бриселу процијене економску ситуацију и најновија дешавања у вези са Банкарском унијом и Унијом тржишта капитала Еурозоне

Лидери 27 држава чланица Европске уније (ЕУ) састају се сјутра на завршном годишњем самиту у Бриселу, јавља МИНА.

Децембарски Европски савјет трајаће само дан, а на дневном реду биће питања наставка борбе против пандемије ковид-19, цијене енергената, миграције, глобална безбједносна ситуација како и односи ЕУ са Бјелорусијом, Украјином и Афричком унијом.

Састанак ЕУ лидера у четврак ујутру почиње размјеном информација о новој варијанти коронавируса - омикрон, али и о убрзању вакцинације како у Европи тако и у цијелом свијету, као једином начину за побједу над пандемијом.

Након октобарске дискусије, Европски савјет ће се вратити на тему пораста цијена енергије и утицаја које то има на друштво и економију Уније.

Када је ријеч о миграцијама, лидери ЕУ 27 ће се позабавити свим мигрантским рутама и процијенити операционализацију акционих планова са приоритетним трећим државама као и њихово финансирање.

На самиту ће бити ријечи о односима са Бјелорусијом и европском одговору на хибридни напад Минска који је користио управо мигранте како би извршио притисак на спољне границе ЕУ.

Осим о Бјелорусији биће ријечи и о тензијама и гомилању руске војске дуж границе са Украјином при чему ЕУ упозорава да би свака војна агресија на Украјину као одговор имала “огромне посљедице и тешке трошкове”.

Европски савјет би на децембарском самиту требало да почне рад и на припреми самита ЕУ Афричка унија, планираног за средину фебруара.

На крају самита лидери чланица које користе заједничку валуту еуро требало би да током вечере у Бриселу процијене економску ситуацију и најновија дешавања у вези са Банкарском унијом и Унијом тржишта капитала Еурозоне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЕУСАМИТ
12. maj 2024 00:13