Tropski glečeri u Peruu / Shutterstock
06/01/2024 u 09:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog klimatskih promjena, Peru izgubio više od polovine svojih tropskih glečera

U Peruu se nalazi 68 odsto svjetskih tropskih glečera, a rastuće temperature dovele su do topljenja i stvaranja novih planinskih jezera koja prijete da se izliju i poplave, saopštio je Nacionalni institut za istraživanje planinskih glečera i ekosistema

Peru je izgubio 56 odsto svojih tropskih glečera u proteklih šest decenija zbog klimatskih promjena, navodi se u novom vladinom izvještaju.

U Peruu se nalazi 68 odsto svjetskih tropskih glečera, a rastuće temperature dovele su do topljenja i stvaranja novih planinskih jezera koja prijete da se izliju i poplave, saopštio je Nacionalni institut za istraživanje planinskih glečera i ekosistema.

Izvještaj koristi satelitske snimke do 2020. koji pokazuju da glečeri pokrivaju 1.050 kvadratnih kilometara u Peruu, u poređenju sa 2.399 kvadratnih kilometara leda i snega 1962. godine.

„Za četiri godine, od 2016. do 2020. godine, izgubili smo skoro šest odsto ovih planinskih glečera“, rekla je Beatriz Fuentealba, direktorka instituta.

Prema izvještaju, u posljednje četiri godine formirana su ili su u procesu formiranja 164 jezera, čime je broj glacijalnih jezera dostigao 8.466, a prostiru se na oko 1.081 kvadratni kilometar.

„Nova jezera bi u budućnosti mogla da budu rezerve vode, ali pošto se nalaze na velikim nadmorskim visinama, postoji rizik od izlivanja i poplava“, rekao je Hesus Gomez, direktor istraživanja glečera u Ministarstvu životne sredine.

Skoro svi tropski glečeri Perua su iznad 6.000 metara nadmorske visine, dok su nova jezera između 4.000 i 5.000 metara nadmorske visine, navodi se u izvještaju.

Skoro 20 miliona Peruanaca ima direktnu ili indirektnu korist od vode koja se spušta sa glečera, navodi se u izvještaju.

„To znači da smo izgubili više od polovine naših rezervi vode“, rekla je ministarka za životnu sredinu Albina Ruiz, napominjući da povlačenje glečera utiče na prirodni planinski ekosistem.

„Iako ne možemo spriječiti da glečeri nestaju tokom godina, možemo da smanjimo stopu kojom se oni gube“, rekla je ona, pozivajući na manje zagađenja, više zelenih površina i „iznad svega, priznajući da nam planine pružaju život“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:43