Zelenski u posjeti Španiji / - SKRINšOT
27/05/2024 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zelenski doputovao u Španiju, potpisuje bezbjednosni sporazum – moćni Patrioti stižu u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Madrid gdje će, kako je najavljeno, potpisati bilateralni bezbjednosni sporazum sa Španijom.

Španski kralj Felipe VI dočekao je Zelenskog na prestoničkom aerodromu Barahas, prenio je AP. Ukrajinski lider potom je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom o, kako su lokalni mediji ranije objavili, planiranom sporazumu od 1,13 milijardi eura na osnovu koga će Španija isporučiti Ukrajini još oružja.

Zelenski uputio apel Bajdenu i Đinpingu

Zelenski je trebalo da posjeti Španiju sredinom mjeseca, ali je odložio sva svoja putovanja u inostranstvo nakon što su ruske snage pokrenule ofanzivu u sjeveroistočnom regionu Harkova. Španski list „Pais“, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa sadržajem bilateralnog sporazuma, objavio je da će sporazum uključivati i seriju od 12 sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koje se Ukrajina tražila već duže vrijeme radi odbrane od ruskih raketnih napada.

Ostale stavke se odnose na 19 tenkova Leopard i artiljerijske granate od 155 milimetara koje Ukrajina najviše koristi na bojnom polju, naveo je „Pais“. Španija će, takođe, nastaviti da obučava ukrajinske trupe i liječi njene ranjene vojnike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 09:31