Volodimir Zelenski / - (Фото/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)
18/03/2024 u 19:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Kritično važna brza odluka Kongresa SAD o pomoći Ukrajini

Brza odluka američkog Kongresa o deblokiranju finansijske pomoći Ukrajini od "kritične je važnosti", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čijoj vojsci ozbiljno nedostaje municija protiv ruskih snaga.

- Za nas je od ključne važnosti da Kongres brzo završi sve neophodne procedure i donese konačnu odluku“ o paketu od 60 milijardi dolara, koji je mjesecima blokiran zbog neslaganja između demokrata i republikanaca, rekao je Zelenski tokom sastanka sa senatorom Lindsijem Grejemom - saopštilo je ukrajinsko predsjedništvo, prenosi N1.

Administracija Džozefa Bajdena je mjesecima tražila novi paket pomoći Kijevu koji uključuje 60 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći. Senat ga je odobrio demokratskom većinom, ali je i dalje blokiran u Predstavničkom domu Kongresa.

Njegovo usvajanje ne odobravaju republikanci bliski Donaldu Trampu, koji odbijaju da razmatraju tekst zbog spora o drugom pitanju, imigraciji.

Iscrpljena dvogodišnjom ruskom invazijom, Ukrajina se bori na frontu protiv ruske vojske koja je nadmašuje po broju vojnika, oružja i municije.

Ruske snage su poslednjih nedelja napredovale u nekoliko sektora fronta na istoku Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:13