Volodimir Zelenski / - EPA-EFE
28/08/2024 u 07:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski: Nijesam spreman da razmijenim teritorije za bezbjednosne garancije

Glavnokomandujući ukrajinske vojske tvrdi da i dalje napreduju u Kurskoj oblasti, ali je upozorio da Moskva jača trupe u Donjecku. Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i poručio da Ukrajina nije spremna da razmeni svoje teritorije za bezbjednosne garancije.

Moskva smatra da je umiješanost SAD u upad Ukrajine u Kurski region "činjenica“ i upozorava da bi odgovor Rusije mogao biti mnogo oštriji nego ranije.

Ruske jedinice PVO tokom noći uništile su 12 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznas regiona Rostova i Voronježa, javile su ruske državne novinske agencije, pozivajući se na informacije ruskog Ministarstva odbrane.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, rekao je da i dalje napreduju u ruskoj oblasti Kurska, ali je upozorio da Moskva jača svoje trupe na istočnom pokrovskom frontu u Donjeckoj oblasti, gdje su ostvarile pomak.

U isto vrijeme, ukrajinske snage pokušavaju da probiju južnu rusku granicu i kod regiona Belgoroda, a borbe su u toku, javili su ruski Telegram kanali.

Zelenski: Uspješno izvedena proba prve balističke rakete ukrajinske proizvodnje

Sa druge strane, gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov kaže da je situacija na granici sa Ukrajinom "teška, ali pod kontrolom".

Umiješanost SAD u tekući upad Ukrajine u ruski Kurski region je "činjenica“, smatra zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, koji je poručio i da bi odgovor Rusije mogao biti mnogo oštriji nego ranije.

Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i poručio da Ukrajina nije spremna da razmijeni svoje teritorije za bezbjednosne garancije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posjetio je rusku nuklearnu elektranu "Kursk" i upozorio da postoji rizik od "nuklearnog incidenta" i da je situacija ozbiljna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:15