Volodimir Zelenski / - FOTO: SHUTTERSTOCK.COM/DMYTRO LARIN
29/07/2024 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski obišao oblast Vovčanska u Harkovu: "Front je ovde jedan od najtežih"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je stigao u oblast Vovčanska u sjeveroistočnoj oblasti Harkova, gdje ruske snage pokušavaju da napreduju od maja.

Vovčansk, nekad dom 17.000 ljudi, je oko pet kilometara udaljen od granice sa Rusijom na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske trupe su ga zauzele prvog dana invazije Moskve u februaru 2022. Povukli su se šest mjeseci kasnije, vraćajući se putem do ruskog grada Belgoroda. Početkom maja ponovo su ušli, preuzimajući polikliniku i fabriku za preradu mesa u Vovčansku, navodi “Gardijan”.

Zelenski je opisao front u Harkovu kao “jedan od najtežih” i rekao okupljenim specijalcima da “čitava zemlja računa na vas”.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je odbila šest ruskih napada na liniju fronta u Harkovu tokom proteklog dana, uključujući Vovčansk, prenosi Blic.rs.

Strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsjednik Ukrajine u intervjuu japanskoj televiziji NHK objavljenom u nedelju.

Zelenski: Ukrajina zahvalna Bajdenu na nepokolebljivoj podršci

- Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse – dodao je Zelenski i istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.

Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra, prenosi Ukrinform. On je ispričao i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa da posjeti Ukrajinu.

- Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uvjeri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona - rekao je Zelenski.

Zelenski je u intervjuu za japansku televiziju istakao i značaj podrške Japana.

- Japan je predstavnik Grupe sedam i pružio nam je ekonomsku, humanitarnu i tehničku podršku. Brzo su nam pritekli u pomoć. To je bila prva zemlja koja nije članica NATO-a koja je potpisala sporazum o bezbjednosnoj saradnji sa Ukrajinom - rekao je on izrazivši nadu da će Japan iskoristiti svoj uticaj na druge zemlje kao lider pacifičkog regiona i obezbediti saradnju za oporavak Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, predsednik Vladimir Zelenski je u video-poruci rekao da će Ukrajina dobiti sve što joj je potrebno kako bi opstala i ostvarila svoje ciljeve.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 02:47