Volodimir Zelenski / - FOTO: SHUTTERSTOCK.COM/DMYTRO LARIN
26/09/2024 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski odbacio u UN kineski mirovni plan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je, u govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, napore Kine i Brazila da okončaju ruski rat u Ukrajini, pitajući zašto predlaže alternativu njegovoj formuli mira.

- Nećete jačati svoju moć na račun Ukrajine - poručio je Zelenski, prenosi MINA.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Godine. Devet mjeseci kasnije Zelenski je najavio mirovni plan od deset tačaka za pravedno okončanje rata na osnovu osnivačke Povelje UN i međunarodnog prava, koji je Moskva.

- Formula mira postoji već dvije godine i možda neko želi Nobelovu nagradu za svoju političku biografiju, za zamrznuto primirje, umjesto za pravi mir, ali jedine nagrade koje će vam (Vladimir) Putin dati zauzvrat su još patnje i katastrofe - rekao je Zelenski.

On je kazao da bi predlaganje "alternativa, polovičnih rješenja, takozvanih skupova principa" dalo Putinu politički prostor za nastavak rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski u UN pozvao svjetske lidere da ne traže „brza rješenja“ rata u Ukrajini

Kina pokušava da angažuje zemlje u razvoju da se pridruže mirovnom planu od šest tačaka koji je izdala sa Brazilom u maju.

Njihov predlog poziva na međunarodnu mirovnu konferenciju "održanu u pravo vrijeme koje priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, kao i poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima".

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva zalagao se za plan kada se u utorak obratio Generalnoj skupštini.

Zelenski je rekao da su svaki paralelni ili alternativni pokušaji traženja mira, u stvari, napori da se postigne zatišje umjesto da se rat okonča.

On je pozvao globalne lidere da stanu uz Ukrajinu i da ne traže "zatišje" umjesto "pravog, pravednog mira“ više od dvije godine nakon rata u Rusiji.

Zelenski je ponovio da nema alternative formuli mira koju je predstavio prije dvije godine.

On traži protjerivanje svih ruskih snaga iz Ukrajine, odgovornost za ratne zločine, oslobađanje ratnih zarobljenika i deportovanih, nuklearnu bezbjednost, energetsku i prehrambenu sigurnost i drugo.

Zelenski je, dan ranije u Savjetu bezbjednosti, upozorio da Rusija planira napad na ukrajinske nuklearne elektrane.

- Imamo dokaz za ovo. Ako je Rusija spremna da ide tako daleko, to znači da Moskvi ništa što cijenite nije važno - naveo je Zelenski.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 11:43