Volodimir Zelenski / EPA-EFE - TOMS KALNINS
24/08/2024 u 14:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski: Rusija je htjela da nas uništi, ali rat se vratio njoj

Rat se "vratio" u Rusiju, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, danas, na Dan nezavisnosti Ukrajine i dodao da će Moskva, koja je napala njegovu zemlju 2022. godine, znati šta je to odmazda.

Rusija je htjela da nas uništi, ali rat se vratio njoj", rekao je Zelenski u videu objavljenom povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, a koji je snimljen u pograničnoj zoni gdje su ukrajinske snage pokrenule svoju ofanzivu na Rusiju.

Rekao je da je video snimljen u šumskom reginu u oblasti Sumi, koju je posjetio ranije ove nedlje, tvrdeći da se nalazi "na nekoliko kilometara" od mjesta gdje su ukrajinske snage pokrenule svoju ofanzivu na Rusiju 6. avgusta.

- Kijev iznenađuje još jednom - rekao je Zelenski i obećao da će Rusija "znati šta je odmazda".

Ruske snage napale Ukrajince u Sumskoj oblasti

Kada je pokrenula svoju invaziju u proljeće 2022. Rusija je željela samo jednu stvar, da uništi Ukrajinu, rekao je Zelenski.

Umjesto toga danas slavimo 33. praznik nezavisnosti Ukrajine, dodao je on.

- Ko god hoće da sije zlo na našoj zemlji skupljaće plodove na svojoj sopstvenoj teritoriji. To nije predskazanje, ni hvalisanje, ni slijepa osveta. To je samo pravda - rekao je Zelenski, prenose mediji.

On je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina starim bolesnim čovjekom sa Crvenog trga koji stalno prijeti cijelom svijetu crvenim dugmetom.

Posljednih nekoliko dana u Moskvi se govori o nuklearnoj katastrofi u slučaju napada ukrajinske vojske na nuklearnu centralu Kursk, koja se nalazi na teritoriji gdje ukrajinske snage vode ofanzivu dvije nedjelje.

Ukrajina danas obeležava Dan nezavisnosti od Sovjetskog Sveza, u vrijeme kada se rat sa Moskvom produžava treću godinu i kada je Kijev od 6. avgusta pokrenuo napad na rusku pograničnu Kursku oblast i zauzeo desetine mjesta i više stotina kvadratnih kilometara.

Sa druge strane ruske trupe nastavljaju da osvjaju teren na istoku Ukrajine, tvrdeći da nastavljaju da nanose teške gubitke Ukrajincima i da sprečavaju njihove pokušaje da prodru dublje.

Od početka ukrajinske ofanzive u Rusiji, više od 130.000 ljudi pobjeglo je od borbi i bombardovanja, tvrde vlasti u Kurskoj oblasti. Najmanje 31 civil je ubijen, a 143 su ranjena, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 20:41