Volodimir Zelenski / - FOTO: EFE-EPA FILE/THIBAULT CAMUS
03/09/2024 u 23:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski: Zadržaćemo teritorije u Kursku dok Putin ne sjedne za pregovarački sto

Ukrajina planira da zadrži teritorije koje kontroliše u Kurskoj oblasti dok ne primora ruskog predsjednika Vladimira Putina da sjedne za pregovarački sto, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Ne treba nam ruska teritorija. Cilj naše operacije je da obnovimo naš teritorijalni integritet - rekao je Zelenski u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Odgovarajući na pitanje da li Ukrajina planira da dugo drži rusku teritoriju, on je rekao: „sa konceptualne tačke gledišta, mi ćemo je zadržati“.

Zelenski je objasnio da će Ukrajina „kontrolisati“ ovu teritoriju, jer je to, kako je naveo, sastavni dio njegovog „plana za pobjedu“ u ratu. On je dodao da će ovaj predlog predstaviti međunarodnim partnerima, posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

Govoreći o teritoriji koju Ukrajina trenutno drži u sastavu Rusije, Zelenski je rekao: „Za sada nam je to potrebno“.

On je dodao da neće komentarisati da li Ukrajina planira da pokuša da preuzme kontrolu nad još više ruskih teritorija.

- Ne mogu da pričam o tome. Ovo je kao početak naše operacije Kursk. Uz dužno poštovanje, ne mogu da govorim o tome, mislim da je uspjeh veoma blizu neočekivanog - rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je sada zarobila stotine ruskih vojnika, koje planira da razmijeni za ukrajinske ratne zarobljenike.

Rusi napali ukrajinski grad Poltavu: Ubijena 41 osoba, ranjeno preko 180 ljudi

On je rekao da nije obavijestio SAD o planovima za Kursk, a pripreme za operaciju su takođe držane u tajnosti unutar Ukrajine.

- Da, nismo nikoga obavestili. I to nije nedostatak poverenja - rekao je Zelenski, napominjući da je kontraofanziva Kijeva prošlog leta propala uglavnom zato što se, kako je naveo, „mnogo reklamiralo i pričalo, čime je Rusima dao vremena da se pripreme“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 01:10