Елизабета Белони / -фото: DOMINIQUE FAGET/AFP)
12/05/2021 u 21:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

На челу тајне службе Италије први пут жена

Драги jе изабрао амбасадорку Елизабету Белони да води Одјељење за информациjе за безбједност (ДИС), саопштила је влада Италије

Италиjански премиjер Марио Драги именовао jе на чело таjне службе кариjерну дипломаткињу Елизабету Белони, прву жену на том осјетљивом месту. Драги jе изабрао амбасадорку Елизабету Белони да води Одјељење за информациjе за безбједност (ДИС), гдје ће наслиједити Ђенара Векионеа, саопштила jе Влада, пише Н1.

ДИС, коjи директно зависи од Владе, има задатак да надгледа активности двије агенциjе за безбједност – за иностранство и за домаћу териториjу задужену за контра шпиjунажу.

Белони jе имала више престижних позициjа у Министарству спољних послова. Италиjанска jавност jе сазнала њено име између 2004. и 2008. када jе водила Jединицу за кризу у том министарству, задужену за операциjе везане за Италиjане коjи су отети, повређени или погинули у иностранству у нападима или природним катастрофама.

Тада се бавила врло медиjски праћеним стварима као што су преговори за ослобађање новинарке Даниjеле Мастрођакоми из дневника Ла Република, отете 2007. у Авганистану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:29