Владимир Путин / - РТС
08/05/2021 u 09:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин разматра могућност за састанак са Бајденом

Прошлог мјесеца Русија је окупила десетине хиљада војника на украјинским границама, као и на Криму, што је највец́а мобилизација откад је Москва заузела украјинско полуострво 2014. године и избио рат на истоку Украјине

Предсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден рекао је да се вријеме и мјесто за његов предложени самит са руским колегом Владимиром Путином још увијек разрађују.

"Увјерен сам да ц́емо успјети. Немамо одређено вријеме ни мјесто. На томе се ради", рекао је Биден новинарима у Бијелој куц́и 7. маја на питање о састанку са Путином у јуну - током планираног путовања по Европи.

Како је рекао, руско масовно нагомилавање војних снага у близини украјинске границе и на анектираном Криму „не утиче на моју жељу да имам састанак један на један“ са Путином.

Бајден је у априлу понудио састанак у трец́ој земљи на којем ц́е се разговарати о спиралним тензијама на разне теме, укључујуц́и војне пријетње Украјини, сајбер напад СоларВиндса на америчке рачунаре и руски третман затвореног опозиционог активисте Алексеја Наваљног.

Кремљ је рекао да разматра могуц́ност састанка Путина и Бајдена.

"Настављамо да анализирамо ситуацију“, рекао је портпарол Дмитриј Песков на питање да ли је руска страна званично пристала на предложени самит.

Путинов помоц́ник за спољну политику, Јуриј Ушаков, рекао је 25. априла да је у току планирање састанка два предсједника, лицем у лице, додајуц́и: „Помиње се јун, постоје чак и конкретни датуми“.

Бајден је више пута изјавио да ц́е, иако ц́е бити оштар према Русији према било којој непријатељској политици, такође настојати да сарађује тамо гдје двије стране имају заједничке интересе. То укључује питања попут ширења нуклеарне енергије, климатских промјена, иранског нуклеарног споразума, Сјеверне Кореје и његовања мира и стабилности у Авганистану.

Током путовања у Лондон 3. маја, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Вашингтон жели „стабилнији и предвидљивији однос“ са Москвом, али да ц́е то зависити од политике Кремља и од тога колико „безобзирно или агресивно“ одлучи да дјелује.

Блинкен је 7. маја у Кијеву осудио "непромишљене" акције Москве против Украјине и рекао да Сједињене Државе разматрају захтјев Украјине за "додатном" војном помоц́и за помоц́ у одврац́ању агресије Кремља.

Прошлог мјесеца Русија је окупила десетине хиљада војника на украјинским границама, као и на Криму, што је највец́а мобилизација откад је Москва заузела украјинско полуострво 2014. године и избио рат на истоку Украјине, гдје Русија подржава сепаратисте.

Посјета Европи биће Бајденово прво званично инострано путовање од када је у јануару преузео предсједнички мандат. Он се планира придружити Г7 на самиту у Великој Британији који се треба одржати од 11. до 13. јуна.

Након тога отпутоваће у Брисел како би учествовао на НАТО самиту и састанку ЕУ и САД са лидерима 27 земаља чланица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:23