/ foto youtube
19/09/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Први свемирски туристи вратили се на Земљу

Ово је било фантастично путовање за нас и ово је тек почетак, рекао је убрзо послије слетања командант лета, милијардер Џаред Ајзакмен

Првих четворо свемирских туриста компаније Спејсекс (SpaceX) вратили су се ноћас на Земљу, послије три дана проведених у свемиру, успјешно завршивши прву мисију кружења око планете без и једног професионалног астронаута на летјелици, преноси ртцг.

Капсула Драгон спустила се синоћ у Атлатнски океан код обала Флориде. Прербрзо спуштање спријечено је захваљујући термичком штиту капсуле коју су затим укочила четири огромна падобрана. Слијетање је обављено у предвиђено вријеме око 1.00 ноћас по средњоевропском времену (19.00 на источној америчкој обали), према видео преносу фирме Спејсекс, милијардера Илона Маска.

- Ово је било фантастично путовање за нас и ово је тек почетак- рекао је убрзо послије слетања командант лета, милијардер Џаред Ајзакмен.

Брод Спејсекса је затим покупио капсулу из које је четворо путника изашло са широким осмјесима. Послије тога треба хеликоптером да се пребаце до Кенеди свемирског центра одакле су полијетели у сриједу увече и гдје их чекају породице.

Илон Маск је у твитер поруци написао "Честитке Инспирејшн фор (Inspiration4)" користећи званичан назив мисије. Четворо Американаца путовало је даље од Међународне свемирске станице до висине 590 километара. Они су брзином од око 28.000 километара на сат сваког дана 15 пута обишли Земљу.

image
foto youtube

Објављени циљ мисије је да се направи преокрет у демократизацији свемира доказујући да је космос доступан такође за посаде које нијесу обучаване годинама као што су астронаути. Шеф мисије "Inspiration4" Тод Ериксон рекао је јуче новинарима да долази друга свемирска ера и да ће путовања у свемир постати доступнија обичним људима.

Милијардер Џаред Ајзакмен, 38-годишњи шеф фирме за финансијске услуге, платио је десетине милиона долара Спејсексу, тачна цијена није откривена. Он је понудио три мјеста на летјелици непознатим људима међу којима је била 29-годишња медицинска помоћница Хејли Арсено.

На лету су још били и 51-огодишња професорка Шон Проктор и 42-огодишњи Крис Семброски, инжењер и бивши припадник америчких ваздушних снага. Прије путовања њихова обука је трајала мање од шест мјесеци. Лет је био потпуно аутоматизован, али су они обучени да могу да преузму контролу ако би било потребно. Једном у свемиру они су сакупљали податке као што су срчани ритам, висина кисеоника у крви, когнитивне способности што ће дозволити да се боље разумије утицај свемирског окружења на почетнике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:05