Ибиш Кујевић / - ФОТО: Општина Рожаје
02/04/2021 u 20:48 h
В.Ра.В.Ра.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одлазак Ибишa Куjевићa чувеног фолклористе КУД-а „Врело Ибра”

У Рожаjама jе у 74. години, преминуо Ибиш Куjевић, истакнути културни стваралац и фолклориста. Куjевић jе оснивач Културно-умjетничког друштва „Врело Ибра” коjе ће ове године прославити пет децениjа постоjања.
Осим фолклору, Куjевић jе дао велики допринос и очувању културне баштине Бошњака и других народа на овим просторима, коjу jе кроз кореографиjу поменутог фолклорног ансамбла коjим jе руководио, презентовао широм свиjета. Добитник jе броjних признања међу коjима jе награда „Гран при” наjвеће признање у области народног стваралаштва у свиjету, а 1986. године jе награђен за заслуге у развоjу братства и jединства у Jугославиjи. Куjевић jе добитник златне статуете „Коста Абрашевић”.
Дан жалости у Рожајама
Предсједник Општине Рожаје Рахман Хусовић донио је одлуку да се због смрти Ибиша Кујевића, 2. април прогласи Даном жалости у Рожајама.
„Ибиш Кујевић је радни вијек провео радећи предано на очувању и афирмацији бошњачке културе и традиције. Добитник је бројних признања и награда за културно-умјетничко стваралаштво којим је завриједио поштовање како његових суграђана тако људи широм свијета. Рожаје је данас остало без амбасадора културе али ће његова дјела чувати од заборава његово име и историју богате културно-умјетничке збиље нашег поднебља”, изјавио је предсједник Хусовић приликом доношења одлуке о проглашењу Дана жалости.

У саопштењу Салка Лубодера, директора Центра за очување и развоj културе мањина Црне Горе, наводи се да jе Куjевић иза себе оставио неизбрисив траг на пољу фолклорног стваралаштва и културне баштине на нашим просторима, постаjући парадигма креативности и риjетко виђеног дара у културном и умjетничком стваралаштву.
– Jединственом стваралачком имагинацијом, са сензибилитетом за чување аутентичног и посебног а истовремено, универзално вриjедног, фолклорном игром и кореографиjама коjе доводе до усхићења, широм земаљског шара jе пронио славу Рожаjа, Црне Горе и Санџака. Дао jе немjерљив допринос очувању и развоjу културе Бошњака, обогаћуjући истовремено културну ризницу Црне Горе и остављаjући свиjетлећи траг на културноj сцени наших простора – рекао jе Лубодер.
Куjевић, коjи jе за собом оставио супругу и троjе дjеце, сахрањен је на сеоском гробљу у селу Балотиће.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:31