Са отварања изложбе / -М.Н.
03/10/2021 u 00:10 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борба против фашизма мора се водити стално

У Галерији бјелопољског Центра за културу, поводом обиљежавања јубилеја 80 година од Тринаестојулског устанка 1941. године, као једног од најсвјетлијих тренутака црногорске историје, Матица црногорска и Национална заједница Црногораца Хрватске приредили су изложбу под називом "80 година 13. јула 1941–2021 – Године пркоса и поноса".

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић је отварајући изложбу казао да је подизањем првог устанка против фашизма у малој земљи каква је Црна Гора, 13. јул 1941. године постао је синоним државног бића и вјечности Црне Горе.
- Борбом наших славних предака Црна Гора је стекла углед државе у којој се поштују права и слободе свих њених држављана, посебно припадника мањинских народа. Из тог времена баштинимо међунационални склад на који је тако поносна данашња, грађанска Црна Гора. Тога су посебно свјесни грађани Бијелог Поља који су генерацијама одгајани у том духу, који баштине цивилизацијске вриједности огледане у мултиетничком и мултивјерском складу, а који се на посебан начин доживљава у нашем граду. Бијело Поље и Црна Гора су безброј пута показали да компромиса са онима који не баштине вриједности антифашистичке борбе нема. То смо показали и током последњих деценија исказујући посебан сензибилитет према избјеглицама и расељеним лицима са простора захваћених ратом примајући их у нашу кућу. Међутим, и ако се свијет током година мијењао "кристална ноћ" никада није заборављена. Борба против фашизма мора се водити стално и треба чинити све како би се спријечио повратак фашизма-истакао је Смоловић. 

Предсједник Огранка Матице црногорске Бијело Поље Радомир Илић је казао да изложбу чине двадесет два илустрована паноа са фотографијама и документима из периода припреме устанка и догађања након тога.
Историчар Един Смаиловић подсјетио је да су дани Устанка били дани пркоса и поноса јер се, како је навео, један мали народ у сиромашној земљи одважио на устанак против много моћнијег непријатеља.

Гласан крик за правдом

Он је додао да је тај датум такође био један гласан крик за правдом.

-Није тог дана био само оружани устанак против непријатеља, већ једна комплетна друштвена револуција, гдје су људи који су организовали и водили устанак казали да није важно које сте вјере и нације, који су жељели социјалну једнакост, а прије свега 13. јул и његове касније тековине су омогућиле родну равноправност у Црној Гори" сматра Смаиловић.


- Сама та чињеница да су се побунили против великог зла, гдје су шансе да се одбране биле објективно мале, говори о томе колико је једна мала заједница људи била привржена идеји слободе - истакао је Смаиловић.

Аутори изложбе су историчар др Аднан Прекић, историчарка мр Јадранка Селхановић, Иван Ивановић, генерални секретар Матице црногорске и Данило Ивезић, предсједник Националне заједнице Црногораца Хрватске.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:56