Mustafa Canka, promocija / LAZAR RUZIC/ DAN
20/10/2024 u 09:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Canka: Na moru leži naša snaga

U prepunoj sali podgoričke Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u četvrtak uveče promovisana јe knjiga "Gusarska republika Ulcinj" novinara i publiciste Mustafe Canke.

U izјavi za "Dan" on јe istakao da u knjizi koјu potpisuјe na 168 stranica priča istoriju o znamenitom gusarskom gradu Ulcinju, i neustrašivim ratnicima koji su stvarali sopstvenu istoriju preko 200 godina.

image

Mustafa Canka, promocija

LAZAR RUZIC/ DAN

- "Gusarska republika Ulcinj - epopeja duga 200 godina" počiva na snažnim literarnim temeljima i bogatstvu istorijskih izvora, koje sam sa pažnjom koristio. Kao istraživač i pisac, trudio sam se da uhvatim duh jednog nestalog svijeta u kojem su vladali drugačiji običaji, moralni kodeksi i gdјe su mornari i gusari krojili istoriju Mediterana - rekao јe Canka za "Dan".

On јe istakao da јe knjiga poziv za povratak moru, Jadranu, Mediteranu.

- Na moru leži naša snaga. Ulcinj jeste dijete mora, a gusarstvo je jedna od najinteresantnijih epizoda u istoriji ovog najstarijeg grada na Jadranu - dodao je on.

image

"Gusarska republika Ulcinj"

ULinfo

Iz knjige...

"S proljeća 1673. godine poslane su naredbe svim vlastima u jadranskim i jonskim okruzima, uključujući i "problematična područja poput Santa Maure i Ulcinja", da pozovu sve vlasnike brodova. Oni koji su svoje čamce koristili za trgovinu morali su od svog mjesnog kadije dobiti potvrdu da imaju osigurane jamce. Imena i opisi svih jamaca trebali su se poslati Porti na centralnu registraciju. Svakom ko nije poštovao proceduru ili se bavio gusarstvom trebalo je uništiti brod. Slične naredbe slale su se iz Istanbula sve do početka Prvog morejskog rata.

U vremenima mira Visoka porta i Venecija nijesu blagonaklono gledale na gusare. Nakon što su Mlečani vratili Osmanlijama neke važne robove, veliki vezir Ahmed Koprulu im je 10. juna 1674. godine uputio pismo zahvalnosti i istovremeno obećao da će učiniti sve da gusari iz Ulcinja i Santa Maure ne ometaju mletačke brodove na moru..."


O Cankinom dјelu na podgoričkoј promociјi su govorili Ismet Karamanaga, profesor i urednik knjige, Edin Smailović, književnik i publicista i Gzim Hajdinaga, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Graditi mostove kulture među ljudima

Hajdinaga je istakao da Centar nastavlja programske aktivnosti koje su usmjerene na promociju, afirmaciju, podsticanje, čuvanje i razvoj kulture manjinskih naroda Crne Gore. On se zahvalio autoru Canki što je objavljivanjem ove knjige istakao značaj i bogatu kulturnu tradiciju jednog drevnog grada kao što je Ulcinj.

- Vaše prisustvo u ovolikom broju nas obavezuje da nastavimo da gradimo mostove kulture među ljjudima, gradovima, državama i siguran sam da će kultura pobjediti sve predrasude - zaključio je Hajdinaga.

Edin Smailović navodi da je Cankina knjiga napisana tako da je prilagođena čitaocu ovog vremena bez obzira na društveni, obrazovni status i godine.

image

Mustafa Canka, promocija

LAZAR RUZIC/ DAN

- Ova knjiga nas uči tome da bez obzira na ratove i stalne sukobe nije moguće prekinuti kontakte među narodima, ljudima i civilizacijama - kaže Smailović.

Ismet Karamanaga smatra da јe Canka srećan što je njemu dodijeljena uloga da upravo on napiše ovakvu knjigu koja Ulcinjane čini ponosnim. Kako navodi, nijesu to samo gusarske priče i legende, već dokumentovana istorija koja priliči tom gradu.

Program јe vodila novinarka Vesna Šoškić, a promocija je organizovana uz tehničku podršku Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 09:32