Održana komemoracija povodom smrti glumca Stevana Radusinovića / - FOTO: CNP
12/08/2024 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CNP: Održana komemoracija povodom smrti glumca Stevana Radusinovića

Posljednji aplauzi glumcu Stevanu Radusinoviću upućeni su na današnjoj komemoraciji u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Od Stevana su se, poručuju iz CNP-a, oprostile brojne kolege i koleginice s kojima je sarađivao tokom duge i uspješne karijere.

Veoma svježi su utisci iz predstava “Posjeta” i “Ja sam ona koja nisam “, realizovanih u minuloj pozorišnoj sezoni, rekla je umjetnička direktorica CNP-a Vesna Vujošević Labović u ime kolektiva nacionalnog teatra.

“Bila je osjetna Stevanova glumačka zrelost, davanje i partnerska razmjena na sceni kao i cjelokupan doprinos projektima”, kazala je Vujošević Labović.

Crnogorsko narodno pozorište je njegova istinska pozorišna kuća stoga je značajno pomenuti i neke od predstava u kojima je imao zapažene uloge: “Gorski vijenac”, “Zločin i kazna”, “Poludjela lokomotiva”, “Nova zemlja”, “Smrtni grijesi”, “San ljetnje noći”, “Prosidba i medvjed u jednom činu”, “Art Export”, “Don Žuan”, “Rasprava”, “Vjera ljubav nada”, “Ribarske svadje”, “Očevi su grad(ili)”, “Predstava Hamleta u selu Mrdusa Donja”, “Šćeri moja”, “Ženidba”, “Zimska bajka”, “Bure baruta”, “Čekajući Godoa”, “Ivanov”, “Pokojnik”, “Posjeta”, “Ja sam ona koja nisam”.

image

Održana komemoracija povodom smrti glumca Stevana Radusinovića

- FOTO: CNP

“Vjerujem da je i danas u svakom omiljenom kutku pozorišta, da se šeretski smije, jer nas je okupio i povezao”, kazala je Vujošević-Labović.

Ono što je krasilo Stevana pored nemjerljivog šarma i veoma pronicljivog i ljubopitnog uma bila je strast prema umjetničkom procesu u kojem je bio nezamjenjiv kolega i saradnik svima sa kojima je radio i koji ga se danas rado sjećaju – istakao je dekan Edin Jašarević u ime kolektiva Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

CNP: Radusinović je bio umjetnik autentičnog glumačkog habitusa, jedan od omiljenih partnera na sceni

“Uvijek prisutan i budan, znao je da svakom procesu doda jedan specifičan i oštrouman ugao gledanja koji se činio uvijek objektivan, promišljen i logičan. Kao drug i partner na sceni i u mnogobrojnim produkcijama nikad nije odustajao od veoma izričitog i konstruktivnog odnosa prema procesu. Zato se i danas važno podsjetiti koliko je znao i bio sposoban da razumije okruženje u kojem stvara i što je najvažnije ostavi svoj ljudski i profesionalni pečat na sve one ljude sa kojima je radio”, kazao je Jašarević, piše u saopštenju CNP-a.

Od Stevana se oprostila i glumica Dubravka Drakić u ime Udruženja glumaca Crne Gore.

“Znamo da nijesi volio formalnosti, da sve što je uobičajeno nije bilo tvoj izbor, da si bježao od svega što je imalo miris provincije i površnosti. I sad, treba da se oprostimo od tebe, a da preskočimo ono što u glumi nikako nijesi volio, a to je patetika? To bi trebalo da je posljednji izazov koji si nam zadao. Sa koliko si elegancije, lucidnosti i samo tebi svojstvenog šarma bježao od gordosti i težinjanja sveprisutnog. Od dnevne politike i velikih riječi. Od samozvanih velikana i umjetnika, od kojih si se branio britkim jezikom, pronicljivim humorom i duhovitim komentarima. Rijedak, jedinstven dar da prepoznaš vrijednost, da podržiš mladost, da utješiš slabost. Duhovan, ali kroz istinsku potragu za smislom”, istakla je Drakić.

Glumac Aleksandar Radulović zahvalio je Stevanu za sve.

A toga je puno.

“Neka ti je laka ova gorka crnogorska zemlja. Dolaziću ti često sve dok se gore opet ne zaigramo. A oćemo. Znam da oćemo. Polako gore. Ne kreći jako od prve probe. Možda imaju drugi ritam. I javljaj se. Znam da oćeš. Munjo glumačka i dive ljudski. Druže predobri”, riječi su Radulovića.

Od Stevana su se emotivno oprostile i njegove prijateljice Nela Krnić i Marina Čavić.

“Pročitane su i brojne poruke koje su uputile institucije kulture i Stevanove kolege: ministarka kulture i medija Tamara Vujović, Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT, Gradsko pozorište Podgorica, Centar za kulturu Tivat, glumice Marina Bukvički i Jelena Đokić, kao i reditelji Dejan Projkovski i Niko Goršič”, podsjećaju iz CNP-a.

Glumac Stevan Radusinović preminuo je 4. avgusta u 47. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:38