Учесници конференције на којој је најављена представа ”Човјек слон” / -AGENCIJA CG NEWS
07/08/2024 u 14:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čovјek slon - priča o lažnoј humanosti

Nakon beogradske premijere, predstava "Čovjek slon" rađena u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, igra večeras, 7. avgusta, od 21 čas u Tivtu na Ljetnjoј pozornici. Crnogorska premiјera odigrava se u okviru Festivala mediteranskog teatra "Purgatoriјe"

Predstava „Čovjek slon” јe nastala po tekstu Dimitriјa Kokanova, a u režiјi Kokana Mladenovića, prenosi Agenciјa CG News. Scenografkinja 0je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitorka Irena Popović Dragović, za scenski pokret zadužena je Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević. U naslovnoj ulozi јe Ozren Grabarić, a glumački anslambl još čine Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Fenomeni našeg doba

Kokan Mladenović ističe da јe riјeč o intrigantnoј temi.

– "Čovjek slon" je jedna od tema koje sam ja godinama unazad htio da radim jer smatram da detektuje fenomene našeg doba. Da govori mnogo više o nama danas nego o toj viktorijanskoj Engleskoj kada je ta studija slučaja iz pera Frederika Trevsa nastala. Razmatramo fenomene drugačijeg, drugosti, razmatramo odnos prema svemu što je drugačije, upotrebu i zloupotrebu toga, to naše lažno humano lice da nešto štitimo na način što ga eksploatišemo - rekao јe Mladenović.

"Čovјek slon" јe i premijerna produkcijska saradnja BDP I tivatskog CZK, rekao јe Goran Božović, direktor tivatske ustanove kulture, podsjećajući da je riječ o trećoj od planirane četiri premijere na ovogodišnjim "Purgatorijama".

image

Detalj s konferencije za novinare

-AGENCIJA CG NEWS

– Projekat se bavi istraživanjem različitih pozicija društvene drugosti, odbačenosti, marginalizovanosti i osude pojedinaca. Polazišna tačka u razvoju projekata su dokumentarni podaci i spisi o slučaju Džona Merika poznatog kao Čovјek slon. Ovaj medicinski fenomen samo je okidač za bavljenje temom diskriminacije različitih medicinskih stanja od strane "zdravog" društva. Na koje sve načine nečiji izgled, porijeklo, hormonalni status, bolest… utiču na poziciju koju osoba zauzima u društvu i na koji način društvo zlostavlja one koji se razlikuju od normirane većine – pitanja su kojima smo se bavili u ovom projektu - kaže Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 05:37