Мартиновић, Балетић, Радовић и Велимировић / -SRDJAN BOLJEVIC
16/10/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Досегао антички идеал, спојио етику и естетику

Разговором о дјелу филмског режисера, академика ЦАНУ Здравка Велимировића (1930 - 2005) у Црногорској кинотеци, а потом и приказивањем његовог играног филма "Дан четрнаести", који је прије 60 година представљао СФР Југославију на Канском фестивалу, и који је ове године поново приказан у оквиру програма "Кански класици", почео је дводневни програм у част овог ствараоца.

Организатори програма у част филмског режисера Здравка Велимировића били су Црногорска кинотека и Црногорска академија наука и умјетности. Дводневни програм је завршен приказивањем Велимировићевог документарног филма "Умир крви".

О изузетном филмском ствараоцу говорили су редитељи Бранко Балетић и Андро Мартиновић, директор Кинотеке, као и Младен Велимировић, редитељев син, и сам филмски стваралац. Његова личност и рад додатно су освијетљени кроз његова писма, као и запис академика Жарка Ђуровића о његовом стваралаштву, које је прочитала глумица Анђела Радовић. Како је истакнуто, кроз цијели стваралачки опус Здравка Велимировића истичу се теме из историје, књижевности и Црне Горе.

У најуспјелијим остварењима Здравко Велимировић досегао је древни антички идеал, каже Мартиновић

Присјећајући се сусрета с Велимировићем, Балетић је истакао и да је он био један из плејаде великих филмских стваралаца потеклих из Црне Горе, а који су стварали ван своје матичне средине, јер у Црној Гори нијесу имали услова да развију и покажу свој таленат. Како је навео Балетић, стање се у односу на то вријеме није промијенило много ни данас, када је на сцену ступила нова талентована генерација филмских стваралаца, које, каже Балетић, треба задржати овдје, да буду представници овдашње кинематографије.

Мартиновић је навео да импонује Велимировићев опус, који се тек данас почиње вредновати на прави начин.

– У Велимировићевом дјелу се заиста спајају два принципа, етика и естетика. Он је трагао за оним што је добро и оним што је лијепо, и у најуспјелијим остварењима досегао је древни антички идеал - калокагатиа - нагласио је Мартиновић.

Присутнима се обратио и Младен Велимировић, који је апострофирао да су његов отац и мајка, продуценткиња Ранка Велимировић, били истински југословенски ствараоци, који су својим дјелом учинили много не само за кинематографије Србије и Црне Горе, већ и очување баштине свих некадашњих југословенских народа и народности.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 04:41