Рајзл, Вукасовић, Алихоџић, Загарчанин и Иветић, директорка ОЈУ Музеји - позирају за ”Дан” / -М.Д.П.
02/10/2021 u 23:54 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Древни предмети причају своју причу

Древни предмети од теракоте, камена, стакла из фонда Археолошког музеја Задра, панои са фотографијама и видео снимак у поставци коју је осмислила археолошкиња Тимка Алихоџић, "причају своју причу" у Галерији солидарности у Котору.

Изложбом која се и назива тако – "Испричат ћу ти причу", уз каталог који је штампан и на Брајевом писму, представљено је 136 археолошких налаза из римских некропола I и II вијека, из времена императора Домицијана, који су донијели занимљиве приче о римским гробовима, пронађеним на простору Задра у задњих тридесет година.

-Пронађено је преко двије ипо хиљаде гробова, а издвојене су само четири приче, у нади да вам покажемо што један гроб може дати. Сви знамо да живи сахрањују мртве и све оно што се зна о гробу је то што живи мисле о мртвоме. Предмете које су они прилагали у гробове, покојници су користили за живота, па се мислило да ће им требати и на ономе свијету. Сваки гроб носи своју причу, а ми умрлима, и поред скрнављења гробова, на неки начин одајемо почаст, казала је ауторка Алихоџић. Изложба је реализована 2015.године и до сада је обишла 17 градова у Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини, а ово је 18. отварање, прво у Црној Гори.

-Надамо се једном виду сарадње, након јубиларног, 20. отварања у Задру, гдје бисмо поново отворили ову изложбу и путем паноа представили све градове – домаћине изложбе, музеје, галерије, каже Тимка за "Дан" и додаје да ова "прича" након Котора, путује у Будву.

Из которске Археолошке збирке

Уз експонате из Задра у поставци су и репрезентативни предмети археолошких збирки ОЈУ "Музеји" Котор, које је представила мр Мирјана Вукасовић: илирско-римски шестострани ципус из II-III вијека нове ере пронађен у Рисну, који се чува у Цркви св. Михаила, а на паноима се могу видјети ципус који се налази у которском Центру за културу, детаљ са Римских мозаика у Рисну из II вијека нове ере, мотив растућег сунца.

-У великом Римском царству постоји нит која спаја различита племена.То је та материјална култура која се може наћи у Будви, Дукљи, као и Задру, а она је идентична. Пред нама су предивни предмети, који остају покољењима, како би се пратила једна невјероватна култура и цивилизација, а изнад свега култ мртвих који се рађао у митовима древних Римљана, а који неколико изложених предмета посебно свједоче, истакао је Младен Загарчанин, директор Управе за заштиту културних добара Црне Горе, који је отварорио изложбу.

image

Атмосфера у Галерији солидарности на отварању изложбе

-М.Д.П.

-Сви медитерански градови треба да се држе заједно, каже за "Дан" Мартина Рајзл, конзерваторка-рестаураторка специјалиста за камен и мозаик у Археолошком музеју Задар, најављујући будућу стручну сарадњу са посленицима Римске виле са мозаицима у Рисну. Обишла је и Лапидаријум у Цркви Св. Михаила, гдје је своје искуство у одржавању споменика подијелила са музејским посленицима у Котору. Посебно истиче могућу сарадњу у вези шестеространог ципуса од мермера из II вијека, који има остатке полихромије (вишеслојност боја), а нађен је на рисанском локалитету. Присјетила се представе "Котор о Котору" коју је гледала те се обрадовала сусрету са Јеленом Вукасовић посленицом "Музеја", која је играла у њој.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:36